Krucha szarlotka z budyniem

Szarlotka! Kto jej nie lubi! Jabłka to moje ulubione owoce również w wypiekach. Szarlotkę uwielbiam! Dziś kolejne jabłkowy wypiek, krucha szarlotka z budyniem. Tylko gdzie kupić budyń w Szwecji… Jest i na to sposób, budyń domowej roboty.

krucha szarlotka z budyniem

Ciasto kruche i pyszne, nie przyznam się ile kawałków zjadłam…Jak tu nie lubić szarlotki, kiedy tak pięknie pachnie i cudownie smakuje. Dla smakoszy szarlotki proponuję również skorzystać z tego przepisu, szarlotka orzechowa z pianką.

szarlotka przepis

Krucha szarlotka z budyniem

Składniki:

Kruche ciasto

  • 450 g mąki
  • 225 g masła
  • 180 g cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki gęstego jogurtu
  • szczypta soli

Nadzienie

  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 2 waniliowe budynie bez cukru
  • 750 ml mleka
  • 5 łyżek cukru
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

  • Zimne masło połącz z mąką, solą i cukrem. Kiedy już się utworzą grudki dodaj jajko, żółtka i jogurt. Połącz lekko, nie zagniataj, bo wtedy ciasto będzie zbite po upieczeniu.
  • Podziel ciasto na dwie równe części i schłodź w lodówce przez najmniej dwie godziny.
  • Obierz jabłka i pokrój w cienkie plasterki. Pokrop sokiem z cytryny, aby nie zbrązowiały.
  • Ugotuj budyń. Do małego rondelka wlej 0.5 litra mleka i zagotuj. W reszcie mleka rozpuść budynie z cukrem. Wlej do gotującego mleka stale mieszając. Gotuj budyń aż zacznie gęstnieć i bombelkować.
  • Kruche ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach foremki. Ułóż ładnie jabłka wzdłuż dłuższego boku, a potem rozprowadź gorący budyń.
  • Resztę kruchego ciasta zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp wierzch ciasta.
  • Piecz szarlotkę na 175ºC (termoobieg) przez 40 minut. Pod koniec pieczenia jeśli ciasto zaczyna się zbyt mocno rumieni przykręć piekarnik.
  • Wyjmij ciasto z piekarnika, a kiedy ostygnie posyp cukrem pudrem.

jabłecznik na kruchym spodzie

22 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *