Kruche babeczki z czekoladowym kremem i bezą

Słodkie, kuszące kruche babeczki z czekoladowym kremem i bezą. Idealne do niedzielnej kawy w naszym wypadku do sobotniej, bo babeczki niestety nie przeżyły do niedzieli. Cudem zdążyłam zrobić zdjęcia, babeczki znikły w mgnieniu oka.

Do czekoladowego kremu dodałam expresso w proszku, ale jeśli planujecie babeczki dla dzieci to możecie zamiast kawy dodać wanilię. Kruche ciasto do babeczek wymaga jedynie 15 minut w lodówce. Podpieczone babeczki bardzo łatwo wychodzą z foremek

babeczki z kremem czekoladowymKruche babeczki z czekoladą i bezą

Składniki:

16 babeczek

Kruche ciasto

½ łyżeczki winnego octu

2 ½ łyżki mleka

180 g mąki

1 łyżka cukru

100 g masła, miękkiego

szczypta soli

Czekoladowy krem

6 łyżek cukru

2 ½ łyżki mąki

1 łyżeczka expresso w proszku

szczypta soli

375 ml mleka

2 żółtka

100 g gorzkiej czekolady, u mnie 70% kakao

Beza

4 białka

1 łyżeczka octu

100 g cukru

1 łyżka skrobii, u mnie kukurydziana

przepis na kruche babeczki Nagrzej piekarnik do 180ºC na termoobiegu (bez termoobiegu 10 stopni więcej). Wymieszaj mleko z winnym octem. Połącz mąkę z cukrem, masłem i olejem. Dodaj mleko z octem i zagnieć delikatnie ciasto. Owiń w folię i włóż do lodówki na 15 minut. Rozwałkuj ciasto. Wytnij okrągłe krążki i wyłóż nimi posmarowane tłuszczem foremki. Brzegi foremek przyciśnij aluminiową folią, aby się nie opuściły podczas pieczenia. Piecz kruche babeczki przez 10 minut, po czym zdejmij folię i piecz jeszcze przez dodatkowe 10 minut.

Przygotuj czekoladowy krem. Połowę mleka wymieszaj z mąką, żółtkami, cukrem i kawą. Resztę mleka zagotuj, po czym dodaj zimną mleczną mieszankę energicznie mieszając. Kiedy krem zacznie gęstnieć dodaj pokrojoną czekoladę, stale mieszając krem. Podpieczone babeczki wyjmij z foremek i napełnij gorącym kremem po brzegi. Ubij pianę z białek z octem na sztywno. Dodaj po łyżce cukru podczas ubijania. Napełnij pianą cukierniczy rękaw z gwiazdkową końcówką i wyciśnij sporą porcję bezy na każdą babeczkę. Piecz babeczki na 150ºC na termoobiegu przez 15 – 25 minut. Beza powinna być krucha.

10 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *