Kruche ciasteczka czekoladowo owsiane

Musiałam upiec coś do kawy. Wybór padł na kruche ciasteczka czekoladowo owsiane. Bardzo je lubią moje dzieci, wiadomo czekolada. Lubię dodawać te ciastka do deserów lub choćby moczyć je lekko w kawie i delektować się ich smakiem. Ciasteczka robią się błyskawicznie, a samo ciasto nie wymaga uprzedniego schłodzenia. Sama prostota.

Owsiane ciastka robię bardzo często ale te wypróbowałam z olejem, więc nie wpadajcie w panikę, że nie macie masła. Na ogół zastępuję masło olejem w proporcji np. 100 gram masła to 100 ml oleju.

ciastka owsiane z czekoladąKruche ciasteczka czekoladowo owsiane

Składniki:

180 g owsianych płatków

150 g mąki

50 g cukru

100 g brązowego cukru

½ łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

125 ml oleju

1 jajko

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

100 g gorzkiej czekolady, grubo posiekanej, u mnie przewaga mlecznej

ciasteczka owsianePrzygotuj dwie miski. Do jednej wsyp suche składniki wraz z czekoladą i wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj jajko z olejem. Połącz teraz mokre składniki i suchymi. Formuj z ciasta kulki i układaj na blasze wyłożonej pergaminem w odstępach. Piecz ciastka w nagrzanym piekarniku na 180ºC na termoobiegu (bez termoobiegu 10-15 stopni więcej) przez 12 minut. Wyjmij z piekarnika. Ciastka będą wciąż miękkie, ale jak ostygną będą kruche.

11 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *