Kruche ciasteczka szafranowe

Szafranowy miesiąc miesiąc dobiega końca, ale u mnie to dopiero początek szafranowych wypieków. Niedługo rozpocznie się Adwent i tradycyjne w Szwecji zapraszanie na tak zwany julbord czyli świąteczny stół, które trwa aż do świąt. W Szwecji świętujemy przez cały Adwent, więc ja na pewno zaskoczę Was jeszcze nie jednym szafranowym wypiekiem.

kruche ciasteczka szafranowe

Więc dzisiaj znowu szafran! Tym razem upiekłam kruche ciasteczka szafranowe. Jeśli jeszcze nie zetknęliście się z szafranowym wypiekiem to polecam te łatwe do wykonania ciasteczka. Nie macie pojęcia jak pięknie pachną takie szafranowe wypieki. Do ciasteczek oprócz szafranu dodałam również otartą skórkę z cytryny i sok. Wspaniała kombinacja.

Kruche ciasteczka szafranowe

Składniki:

Kruche ciasto

  • 350 g pszennej mąki
  • 70 g ziemniaczanej mąki
  • 200 g cukru
  • nasionka z pół laski wanilii
  • 225 g masła

Ciasto 1

  • 1 łyżka gorącej wody
  • ½ g szafranu

Ciasto 2

  • otarta skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:

  • W gorącej wodzie rozpuść szafran i pozostaw do ostygnięcia.
  • Wyszoruj cytrynę i otrzyj ze skórki, a następnie wyciśnij łyżkę soku.
  • Wsyp suche składniki do misy kuchennego asystenta. Dodaj pokrojone, zimne masło i zmiksuj składniki na gładką masę.
  • Podziel ciasto na dwie równe części. Do jednej dodaj szafran, a do drugiej cytrynę. Wyrób ciasto na nowo. Następnie wyłóż na dwa arkusze pergaminu i rozwałkuj. Teraz ułóż szafranowe ciasto na cytrynowym i zwiń w rulon. Zawiń w pergamin i włóż ciasto do lodówki na przynajmniej 30 minut.
  • Schłodzone ciasto pokrój w talarki ułóż na blaszy wyłożonej pergaminem i piecz na 175ºC (termoobieg) przez 10 – 12 minut.

wypieki szafranowe przepisy

16 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *