Kruche ciasteczka z daktylami i sezamem

A dziś znowu daktylowo ale w innym wydaniu. Upiekłam kruche ciasteczka z daktylami i sezamem. Są po prostu pyszne i bardzo kruchutkie, aż się wierzyć nie chce, że bez hartowanego tłuszczu, czyli samo zdrowie, jeśli można tak powiedzieć o ciastkach.

Przepis na kruche ciasteczka z daktylami i sezamem

Składniki:
50 sztuk

  • 250g miękkiego masła
  • 150g cukru
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 400 g mąki

Nadzienie daktylowo sezamowe

  • 200 g daktyli
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 30 g nasion sezamu
  • 25 g masła, miękkiego

Wykonanie:

  • Zmiksuj składniki na nadzienia i wymieszaj z cynamonem i masłem. Następnie formuj  paski o średnicy 1 cm. Zawiń w folię i schłodz w lodówce.
  • Zagnieć delikatnie kruche ciasto z pozostałych składników i włóż do zamrażalnika na 20 minut.
  • Rozwałkuj ciasto w prostokąt i pokrój w paski o grubości 6 cm. Rozłóż nadzienie, wzdłuż dłuższego boku i zroluj ciasto tak aby nadzienie znalazło się w środku. Spłaszcz każdy kawałek na szerokość 3 cm. Zrób podłużne nacięcia za pomocą krajalnicy do jajek.
  • Ułóż ciasteczka na blasze pokrytej papierem do pieczenia i umieść w lodówce na 20 minut.
  • Piecz ciasteczka w piekarniku na160 ºC (termoobieg), około 15-20 minut.

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *