Kruche ciasto z malinami i puszystą bezą

To kruche ciasto znalazłam u majanowe pieczenie i po prostu zawładnęła mną chęć jego upieczenia. Musiałam sobie jakoś poradzić, bo w Szwecji nie ma budyniu w sprzedaży. Dodałam więc mąkę ziemniaczaną na chybi trafił 4 łyżki.

Ciasto udało się. Beza wyszła puszysta, kruchy spód …po prostu kruchutki. Ach co tu będę gadać. Zróbcie sami to się przekonacie!

Przepis na kruche ciasto z malinami i puszystą bezą

Składniki:

Kruche ciasto

  • 6 dl mąki
  • 250 g masła, zimne
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 dl cukru
  • 5 żółtek

Puszysta beza

  • 5 białek
  • 2 dl cukru
  • 2 łyżeczki waniliowego extraktu
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 ¼ dl oleju
  • 300 g malin

Wykonanie:

  • Zagnieć kruche ciasto z mąki, proszku do pieczenia, cukru i żółtek.
  • Włóżciasto do lodówki, żeby dobrze się schłodziło, na noc lub do zamrażarki na 2 godziny.
  • Wyłóż formę do pieczenia ( 35x25cm) pergaminem i zetrzyj około 60% ciasta na spód i podpiecz na 180 ° C (termoobieg), 1o-15 minut. Zostaw do ostygnięcia.
  • Ubij pianę na sztywno, dodając cukier i wanilię. Kontynuuj ubijanie dodając mąkę ziemniaczaną, a następnie olej.
  • Rozsmaruj bezę na spodzie. Na wierzchu bezy powciskaj maliny, a następnie zetrzyj resztę ciasta.
  • Piecz ciasto na 160 º C (termoobieg), około 30 minut.
  • Niech ciasto ostygnie przed pokrojeniem

 
W malinowym raju

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *