Kruche ciasto z mango i malinami

Kruche ciasto z mango i malinami to wynik przeglądu zamrażalki. Znalazłam resztki zamrożonego kruchego ciasta, kakaowego i białego. Zawsze przyrządzam więcej ciasta i przechowuję w zamrażalniku. Miałam też resztki mrożonego mango i malin. Postanowiłam więc upiec kruche ciasto z resztek. Ciasto wyszło pyszne!

kruche_ciasto_mango

Kruche ciasto

Składniki:

prostokątna foremka 15 cm x 25 cm

250 g kruchego białego, tutaj przepis

250 g kruchego kakaowego

500 g mango

200 g malin

3 łyżki cukru

2 łyżeczki ziemniaczanej mąki

50 ml likieru malibu

2 łyżki soku z cytryny

50 g białej czekolady

2 łyżki śmietanki

3 łyżki kokosowych wiórków

kruche_ciastoWsyp mango do małego garnka. Jeśli używasz świeże mango, pokrój w dużą kostkę. Dodaj cukier, likier i sok z cytryny. Gotuj aż mango będzie miękkie i lekko odparuje. Wymieszaj zamrożone maliny z ziemniaczaną mąką i dodaj do  mango. Lekko zamieszaj owoce. Zamrożone ciasto zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wyłóż formę papierem do pieczenia. Wyklej dno utartym ciastem. Ja pomieszałam kakaowe z białym jak w cieście marmurkowym. Teraz rozprowadź równomiernie nadzienie. Wierzch posyp resztą ciasta. Wstaw ciasto do nagrzanego na 160ºC piekarnika na termoobiegu (bez termoobiegu 175ºC). Piecz ciasto przez 50 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej wraz ze śmietanką. Rozprowadź czekoladę na wierzchu ciasta i posyp wiórkami. Pokrój na kawałki.

kruche

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *