Kruche ciasto z mango i malinami to wynik przeglądu zamrażalki. Znalazłam resztki zamrożonego kruchego ciasta, kakaowego i białego. Zawsze przyrządzam więcej ciasta i przechowuję w zamrażalniku. Miałam też resztki mrożonego mango i malin. Postanowiłam więc upiec kruche ciasto z resztek. Ciasto wyszło pyszne!
Kruche ciasto
Składniki:
prostokątna foremka 15 cm x 25 cm
250 g kruchego białego, tutaj przepis
250 g kruchego kakaowego
500 g mango
200 g malin
3 łyżki cukru
2 łyżeczki ziemniaczanej mąki
50 ml likieru malibu
2 łyżki soku z cytryny
50 g białej czekolady
2 łyżki śmietanki
3 łyżki kokosowych wiórków
Wsyp mango do małego garnka. Jeśli używasz świeże mango, pokrój w dużą kostkę. Dodaj cukier, likier i sok z cytryny. Gotuj aż mango będzie miękkie i lekko odparuje. Wymieszaj zamrożone maliny z ziemniaczaną mąką i dodaj do mango. Lekko zamieszaj owoce. Zamrożone ciasto zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wyłóż formę papierem do pieczenia. Wyklej dno utartym ciastem. Ja pomieszałam kakaowe z białym jak w cieście marmurkowym. Teraz rozprowadź równomiernie nadzienie. Wierzch posyp resztą ciasta. Wstaw ciasto do nagrzanego na 160ºC piekarnika na termoobiegu (bez termoobiegu 175ºC). Piecz ciasto przez 50 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej wraz ze śmietanką. Rozprowadź czekoladę na wierzchu ciasta i posyp wiórkami. Pokrój na kawałki.
3 komentarze
Świetne i mocno owocowe połączenie ! Samo ciasto wygląda bardzo interesująco, od razu moją uwagę przyciągnęły te kolory <3 :)
Super taka opcja ciasta z zamrażarki :D Raz, dwa i gotowe :D
ciasto z mango to cos dla mnie ;) bo to jedno z moich ulubionych owoców