Kruche ciasto z rabarbarem i kokosowym budyniem

Ciasto z rabarbarem, tym razem kruche z kokosowym budyniem. Mniam, mniam! Dzisiaj miałam wolne, więc od samego rana kucharzyłam. Ciasto z rabarbarem stało na mojej liście od dawna. Rabarbar dawno kupiony leżał w lodówce, a ja jakoś nie mogłam się zebrać. Dzisiaj wreszcie…Idealne ciasto na niedzielę do popołudniowej kawy. Oto przepis:

kruche ciasto z rabarbaremKruche ciasto z rabarbarem i kokosowym budyniem

Składniki:

Kruche ciasto

100 g kukurydzianej skrobii lub ziemniaczanej mąki

150 g pszennej mąki

80 g cukru

150 g zimnego masła

1 duże jajko

Z mąki i masła zrób kruszonkę, rozcierając masło z mąką między palcami. Dodaj jajko i zagnieć lekko ciasto. Uformuj kulę, owiń w folię i włóż na godzinę do lodówki. Rozwałkuj ciasto na prostokątny placek tak aby pokrył dno formy i brzegi. Włóż do lodówki na godzinę. Nagrzej piekarnik do 160ºC na termoobiegu, nakłuj spód widelcem i piecz przez 20 minut. Wyjmij i ostudź.

Budyń kokosowy

1 puszka kokosowego mleka, 400 ml

400 ml mleka

75 ml kukurydzianej skrobii lub ziemniaczanej mąki, (5 łyżek)

1 łyżka soku z limonki

8 łyżek cukru

kruche ciasto z budyniem i rabarbaremDo przygotowania kokosowego budyniu zachęcam zrobić według podanego przepisu i zamiast używać budyniu w proszku. Mleko kokosowe ma intensywny zapach i tak ugotowany budyń jest bardzo smaczny. Zacznij od zagotowania kokosowego mleka z cukrem i sokiem z limonki. Mleko krowie wymieszaj z ziemniaczaną mąką i dodaj do gotującego kokosowego mleka. Mieszaj aż budyń zacznie gęstnieć i wrzeć. Zdejmij z ognia i ostudź.

Kruszonka

100 g kokosowych wiórków

100 g pszennej mąki

50 g skrobii kukurydzianej lub ziemniaczanej mąki

otarta skórka z limonki

50 g cukru

120 g zimnego masła

500 g rabarbaru

cukier puder do oprószenia

Z podanych składników przygotuj kruszonkę. Włóż ciasto do lodówki na godzinę. Na ostudzony spód wyłóż pokrojony w kostkę rabarbar, następnie wylej ostudzony kokosowy budyń. Całość pokryj kruszonką. Piecz ciasto przez 30 minut w temperaturze 160ºC i na termoobiegu. Jeśli nie masz piekarnika z termoobiegiem podwyższ temperaturę o 10- 15 stopni w kależności od piekarnika.

10 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *