Kuchnia hinduska- kurczak tikka masala

Uwielbiam hinduską kuchnię i dzisiaj znowu ugotowałam kurczaka tikka masala. To znane hinduskie danie prezentowałam już wcześniej na codojedzenia.pl, ale w wersji znacznie uproszczonej. Dziś zadałam sobie o wiele więcej trudu, a i resultat był o wiele smaczniejszy.

Po pierwsze, zrobiłam własną curry pastę tikka masala. Najpierw uprażyłam na patelni całe nasiona kminu rymskiego i kolendry, a potem je zgniotłam w mozdzierzu.  Następnie wymieszałam pachnący proszek ze świeżymi warzywami jak imbir, czosnek i chili z odrobiną oleju arachidowego. Możecie sobie wyobrazić jakie  zapachy zawładnęły moją kuchnią.

Ten przepis pochodzi z książki kucharskiej Jamiego Olivera, który żartobliwie mówi, że tikka masala jest gorszą, brytyjską wersją kuchni hinduskiej z czym  się nie zgadzam, bo danie jest naprawdę pyszne!

Przepis na kurczaka tikka masala

na 5 porcji

Składniki:

  • 5 piersi z kurczaka
  • 2 cebule
  • 1 czerwone chili
  • kawałek świeżego imbiru, wielkości  kciuka
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 1 łyżka oleju arachidowego
  • 1 porcja pasty curry tikka masala
  • 1 puszka posiekanych pomidorów (400g)
  • 1 puszka mleka kokosowego (400g)

Domowa pasta curry tikka masala

  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
  • 1 łyżeczka pieprzu kajenskiego
  • 1 łyżeczka wedzonych płatków chilli
  • 2 łyżeczki garam masala
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 czerwone chilli
  • 1 łyżeczka wiórków kokosowych
  • 2 łyżki zmielonych migdałów
  • 2 łyżeczki nasion kminu + 1 łyżeczka nasion kolendry do uprażenia

Wykonanie:

  • Zacznij od pasty tikka masala.
  • Obierz czosnek i imbir, usun nasiona i gniazdka z chili.
  • Pokrój warzywa i umieść je w głębokiej misce. Wlej olej, dodaj przecier pomidorowy i przyprawy i wszystko razem zmiksuj.
  • Zrumien nasiona kminu i kolendry na patelni, a potem rozgnieć je w mozdzierzu. Dodaj do pasty i wymieszaj.
  • Posiekaj cebulę, imbir, kolendrę i chili i zrumien na patelni z dodatkiem oleju arachidowego. Dodaj pokrojone na 2 cm kawałki mięso kurczaka.
  • Podlej wszystko mlekiem kokosowym i pomidorami.
  • Gotuj curry aż kurczak będzie miękki.
  • Udekoruj kolendrą przed podaniem.

Podawaj kurczaka tikka masala z chlebem naan lub ryżem.

Jamie Oliver - przepisy z podróży

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *