Kuchnia szwedzka biff a´la Lindström

Witam serdecznie! Jestem tak zalata, że nie mam ma nic czasu, ale nie martwcie się, pamiętam o Was cały czas! Pomyślałam sobie, że dzisiaj zaproponuję Wam przepis ze szwedzkiej kuchni,  a mianowicie kotlety mielone biff a`la Lindström. Osobiście bardzo lubię mielone kotlety podane z buraczkami, więc przyrządzając te kotlety pierwszy raz byłam bardzo podekscytowana jak będą smakować. Moje oczekiwania smakowe spełniły się, bo kotlety mielone a`la Lindström wyszły wyśmienite.

Choć to danie posiada szwedzką nazwę to prawdopodobnie wywodzi się z Rosji, a do Szwecji przywiódł je wyżej wymieniony Lindström w 1862 roku. Lindström zaprosił znajomych na obiad. Jego znajomi nie spodziewali się tylko jednego, że każdy z nich przyrządzi swój mielony według instrukcji zapraszającego. Tak, Lindström wiedział jak się zareklamować! Ponieważ danie szybko odniosło sukces, zaczęło się więc pojawiać w ówczesnych restauracjach pod nazwą biff a`la Lindström i tak jest do dziś.

Jeśli więc planujecie obiad ze znajomymi, to może biff a`la Linström będzie dla nich miłym zaskoczeniem. Tradycyjny biff a`la Lindström podaje sę z ziemniaczanym puree. Ja wybrałam dzisiaj sałatkę z jęczmienną kaszą.

lindström biff

Przepis na biff a`la Lindström

Składniki:

na 12 mielonych kotletów

  • 1 kg mielonej wołowiny
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 ½ łyżki kaparów
  • 200 g ugotowanych buraczków, pokrojonych w drobną kostkę, mogą być z octu
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 250 ml śmietanki, u mnie 30 %
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju
  • olej + łyżka masła do smażenia

mielone z kuchni szwedzkiejPokrój cebulę w kostkę i zeszklij na oleju. Jeśli kapary są bardzo duże posiekaj je. Wymieszaj wszystkie składniki na farsz i uformuj 12 okrągłych kotletów. Smaż na rozgrzanym tłuszczu 4 -5 minut po obu stronach, obficie polewając gorącym tłuszczem.

Sałatka z kaszy jęczmiennej i pesto z zielonego groszku

  • 150 ml kaszy jęczmiennej
  • garść rukoli
  • 10-15 physalis
  • 150 g zielonegou gotowanego groszku
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • oliwa tyle aby uzyskać kremowe pesto
  • 2 łyżk pestek dynii do posypania
  • sól do smaku

Groszek, czosnek i pietruszkę zmiksuj dolewając powoli oliwę. Dopraw solą. W misce wymieszaj lekko rucola z kaszą, część pesto i przekrojonymi na pół physalis. Posyp sałatkę uprażonymi pestkami dyni, a z reszty pesto zrób kleksy lub podaj w małej miseczce obok.

 

 


7 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *