Witam serdecznie! Jestem tak zalata, że nie mam ma nic czasu, ale nie martwcie się, pamiętam o Was cały czas! Pomyślałam sobie, że dzisiaj zaproponuję Wam przepis ze szwedzkiej kuchni, a mianowicie kotlety mielone biff a`la Lindström. Osobiście bardzo lubię mielone kotlety podane z buraczkami, więc przyrządzając te kotlety pierwszy raz byłam bardzo podekscytowana jak będą smakować. Moje oczekiwania smakowe spełniły się, bo kotlety mielone a`la Lindström wyszły wyśmienite.
Choć to danie posiada szwedzką nazwę to prawdopodobnie wywodzi się z Rosji, a do Szwecji przywiódł je wyżej wymieniony Lindström w 1862 roku. Lindström zaprosił znajomych na obiad. Jego znajomi nie spodziewali się tylko jednego, że każdy z nich przyrządzi swój mielony według instrukcji zapraszającego. Tak, Lindström wiedział jak się zareklamować! Ponieważ danie szybko odniosło sukces, zaczęło się więc pojawiać w ówczesnych restauracjach pod nazwą biff a`la Lindström i tak jest do dziś.
Jeśli więc planujecie obiad ze znajomymi, to może biff a`la Linström będzie dla nich miłym zaskoczeniem. Tradycyjny biff a`la Lindström podaje sę z ziemniaczanym puree. Ja wybrałam dzisiaj sałatkę z jęczmienną kaszą.
Przepis na biff a`la Lindström
Składniki:
na 12 mielonych kotletów
- 1 kg mielonej wołowiny
- 1 duża cebula
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 ½ łyżki kaparów
- 200 g ugotowanych buraczków, pokrojonych w drobną kostkę, mogą być z octu
- 1 łyżka musztardy dijon
- 250 ml śmietanki, u mnie 30 %
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oleju
- olej + łyżka masła do smażenia
Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na oleju. Jeśli kapary są bardzo duże posiekaj je. Wymieszaj wszystkie składniki na farsz i uformuj 12 okrągłych kotletów. Smaż na rozgrzanym tłuszczu 4 -5 minut po obu stronach, obficie polewając gorącym tłuszczem.
Sałatka z kaszy jęczmiennej i pesto z zielonego groszku
- 150 ml kaszy jęczmiennej
- garść rukoli
- 10-15 physalis
- 150 g zielonegou gotowanego groszku
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- oliwa tyle aby uzyskać kremowe pesto
- 2 łyżk pestek dynii do posypania
- sól do smaku
Groszek, czosnek i pietruszkę zmiksuj dolewając powoli oliwę. Dopraw solą. W misce wymieszaj lekko rucola z kaszą, część pesto i przekrojonymi na pół physalis. Posyp sałatkę uprażonymi pestkami dyni, a z reszty pesto zrób kleksy lub podaj w małej miseczce obok.
7 komentarzy
Lubię takie obiady, napewno zrobię dla moich głodomorów!
pysznie wygląda
Lubię takie oryginalne przepisy!
Chce dzis zrobic te mielone kotleciki, czy smietane trzeba wymieszac razem z miesem?
Spóżniłam się z odpowiedzią ale tak, śmietanę wymieszać z mięsem.
Już zrobione, pierwszy raz się spotkałam z mielonym wymieszanym ze śmietaną. Wyszły bardzo dobre, delikatne.
Dziękuję za przepis:)
Cieszę się, że Ci smakowały!