Kurczak curry z dynią, coleslaw i ryżem

Bycie kulinarną blogerką to nie tylko gotowanie z fantazją, robienie pysznych zdjęć ale i wymyślanie nazw na kolejne potrawy jak ta- kurczak curry z dynią, coleslaw i ryżem. Anglojęzyczne blogerki niemalże wymieniają wszystkie składniki potrawy w nazwie. Po polsku będzie to trochę dziwnie, bo my musimy odmienić wyrazy przez przypadki. Wydaje mi się jednak, że jest zasadą, aby nie  odmieniać zapożyczonych wyrazów. No bo jakby to brzmiało gdyby  zamiast kurczak curry było napisane kurczak currowy i na dodatek z coleslawem…haha…Co bym nie napisała w tytule to i tak wydaje mi się, że opisać curry w kilku słowach po prostu się nie da!

kurczak curry

Dzisiejszy obiad to kurczak curry ugotowany na kokosowym mleku z dynią. Curry przypomina pulled chicken. Gotowałam je długo na małym ogniu. Dynia rozgotowała się i zagęściła sos. Mięso rozerwałam widelcem wzdłuż włókien. Curry wygląda ciekawie, jest słodkie i lekko ostre w smaku. Świetnie pasuje z coleslaw, które na odmianę jest kwaśne i chrupiące.

Gotowanie curry sprawia mi wielką przyjemność! Ten obiad jest kolorowy, pożywny i rozgrzewający, po prostu comfort food.

kurczak curry przepis

Kurczak curry

Składniki:

na 4-6  porcji

1 puszka kokosowego mleka

500 g filetu z piersi kurczaka

2 łyżki czerwonej pasty curry

3 łyżki tajskiej soi

2 łyżki rybnego sosu

450 g dyni, u mnie Olga

mała paczka baby szpinaku, 70 g

3 łyżki soku z limonki

½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu

Coleslaw

200 g białej kapusty

10 cm pokrojonego pora

1 marchewka, u mnie dwukolorowa

2 łyżki pokrojonej kolendry

2 łyżki ryżowego octu

1 łyżka oliwy

sól do smaku

Dodatkowo

ryż na sypko z czarnuszką

4 łyżki orzechów, cashew, migdały, laskowe, włoskie

curry_1

Kokosowe mleko wlej do garnka. Dodaj curry, rybny sos, soję i kajeński pieprz. Wymieszaj i zagotuj. Do gotującego się sosu włóż mięso z kurczaka i pokrojoną w kostkę dynię. Przykryj pokrywką i gotuj curry przez 2,5 godziny. Dynia rozgotuje się, mięso będzie mięciutkie. Wyjmij je na talerz i rozerwij widelcem na kawałki. Sos dopraw sokiem z limonki i zagotuj ze szpinakiem. Włóż rozdrobnione mięso i wymieszaj Przygotuj coleslaw. Kapustę poszatkuj w piórka. Potnij marchewkę w cienkie słupki. Pokrój por w cienkie paski. Skrop warzywa ryżowym octem i oliwą, dopraw solą, następnie dodaj kolendrę i delikatnie wymieszaj tuż przed podaniem. Surówka powinna być chrupiąca.Ugotuj ryż na sypko i posyp czarnuszką. Podaj kurczak curry posypany orzechami z ryżem i coleslaw.

 

9 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *