Kurczak grillowany w pomadzie miodowej

Wczorajsza sałatka jak wspomniałam pasuje do grilla, więc obok tej pysznej sałatki przygotowałam mięso na grilla. Tym razem były to kurczak grillowany w pomadzie miodowej inspirowany tajską kuchnią.

Do tego dania wykorzystałam filety z kurczaka, które zamarynowałam na godzinę z przyprawami i sokiem z limonki. Taki cytrusowy kurczak jest bardzo soczysty po ugrillowaniu. Sok z limonki czy cytryny powoduje, że mięso z kurczaka jest już prawie gotowe i potrzebuje tylko rumieńców. Tak można również marynować udka z kurczaka czy nawet całego kurczaka.

grillowany kurczak w pomadzie miodowej

Podczas grillowania smarowałam kurczaka słodką miodową pomadą. Całość została podana z dodatkowymi kawałkami limonki no i oczywiście z sałatką z ziemniaków.

Kurczak grillowany w pomadzie miodowej

Składniki:

na 5 - 6 porcji

  • 800 g piersi z kurczaka
  • ¼ łyżeczki mielonego anyżu lub nasion włoskiego kopru
  • ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu, grubo mielonego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka nasion sezamu, u mnie czarny sezam
  • sok z jednej limonki
  • sól do smaku

kurczak z grilla

Wymieszaj wszystkie składniki na marynadę. Podziel piersi z kurczaka na podłużne kawałki dosyć duże. Postaraj się aby wszystkie kawałki były tej samej grubości. Wymieszaj mięso z marynatą i odstaw na godzinę do lodówki. Wyjmij mięso z lodówki na 20 minut przed grillowaniem. Doszłam do wniosku, że z takie "ocieplone" mięso jest o wiele soczyste po ugrillowaniu.

Pomada miodowa

  • 5 łyżek płynnego miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta pieprzu i słodkiej papryki

grill kurczakWymieszaj miód z oliwą i przyprawami. Nakłuj mięso na szpikulce, opędzluj pomadą i grilluj około 5 minut, często odwracając. Podawaj grillowanego kurczaka z posiekaną kolendrą i chili oraz z ćwiartkami limonki.

 

6 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *