Kurczak jalfrezi

Pochmurnie i zimno. Na takie dni proponuję rozgrzewające danie z kuchni indyjskiej kurczak jalfrezi. Talerz pełen ostrego zawiesistego curry, aromatycznego ryżu, jogurtu i chapati z pełnoziarnistej mąki. Lista przypraw jak zwykle bardzo długa, ale mnie to nie zraża. Lubię mieszać i drażnić podniebienie.
Kurczak w sosie jalfrezi

Kurczak jalfrezi

Składniki:

na 5-8 porcji

Pasta jalfrezi 
1 łyżka nasion kminu rzymskiego
1 ½ łyżeczki nasion kolendry
1 ½ łyżeczki gorczycy
1 ½ łyżeczki kozieradki
3 czerwone chilli
4 ząbki czosnku
garść świeżej kolendry
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki oleju
1 łyżka kurkumy
5 cm świeżego imbiru

Nasiona przypraw upraż na suchej patelni, po czym zmiel w młynku lub rozetrzyj w moździerzu. Czosnek, chili i imbir oczyść, pokrój w kostkę. Dodaj kolendrę, olej, przecier, kurkumę i zmiksuj na pastę. Wymieszaj z resztą przypraw.

Curry jalfrezi

800 g piersi z kurczaka

2 cebule

garść posiekanej kolendry, zachowaj część do dekoracji

2 łyżki oleju

2 puszki pokrojonych pomidorów

Podziel mięso na kawałki. Podsmaż na patelni. Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na oleju. przełóż kurczaka i cebulę do dużego garnka, dodaj pastę jalfrezi i pokrojone pomidory z puszki, przypraw solą. Gotuj curry przez około 40 minut

jalfrezi przepis Podaj curry z ryżem ugotowanym na sypko. Jako przystawkę proponuję jogurt z dodatkiem świeżej kolendry, miodu i soku z limonki. Proporcje wedle smaku. Przygotowałam chlebek chapati (przepis wkrótce) ale chlebek naan nie mniej pasuje do tego dania.

3 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *