Kurczak na obiad, kremowe curry z dymką i groszkiem pojawia się u nas często. To tani i szybki obiad. Mięso z kurczaka można przyrządzić na wiele sposobów. Jednym z nich jest kurczak curry. Bardzo lubię mięso w sosie. Jeszcze lepiej kiedy sos jest ostry. Smakuje wtedy wyśmienicie. Lubię jeść na ostro, nie żeby wypaliło dziurę w przełyku, ale tak ze smakiem, umiarkowanie. Taki właśnie jest kurczak na obiad. Soczyste udka zatopione w ostrym curry, podane z kaszą bulgur.
Kurczak na obiad
Składniki:
4-6 porcji
800 g udek z kurczaka, bez kości
2 łyżki masła
pęczek dymki
150 g zielonego groszku, mrożony
1 ząbek czosnku
1 łyżka curry w proszku
150 g jarmużu
2 łyżki mąki migdałowej
400 ml bulionu z kurczaka
100 ml słodkiej śmietanki
sól i pieprz do smaku
¼ łyżeczki kajeńskiego pieprzu
Rozgrzej masło na patelni. Udka oprósz solą i pieprzem. Zrumień na maśle po obu stronach. Dodaj mąkę migdałową, curry w proszku i wlej bulion z kurczaka. Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do kurczaka. Przykryj pokrywką i gotuj przez 30 minut. Pokrój dymkę w piórka. Dodaj do curry wraz z groszkiem i jarmużem. Dopraw solą i kajeńskim pieprzem. Gotuj przez 10 minut. W międzyczasie ugotuj bulgur na sypko. Podaj z kaszą bulgur i sałatką.
Do curry użyłam mrożonego jarmużu. Jeśli jest świeży to jeszcze lepiej. Należy jednak oderwać liście od twardych łodyg i grubo pokroić. Jarmuż można zastąpić szpinakiem. Do zagęszczenia curry używam migdałowej mąki. Curry można zaciągnąć mąką jeśli tak wolicie.