Kurczak na obiad z dymką i groszkiem

Kurczak na obiad, kremowe curry  z dymką i groszkiem pojawia się u nas często. To tani i szybki obiad. Mięso z kurczaka można przyrządzić na wiele sposobów. Jednym z nich jest kurczak curry. Bardzo lubię mięso w sosie. Jeszcze lepiej kiedy sos jest ostry. Smakuje wtedy wyśmienicie. Lubię jeść na ostro, nie żeby wypaliło dziurę w przełyku, ale tak ze smakiem, umiarkowanie. Taki właśnie jest kurczak na obiad. Soczyste udka zatopione w ostrym curry, podane z kaszą bulgur.

Kurczak na obiad

Składniki:

4-6 porcji

800 g udek z kurczaka, bez kości

2 łyżki masła

pęczek dymki

150 g zielonego groszku, mrożony

1 ząbek czosnku

1 łyżka curry w proszku

150 g jarmużu

2 łyżki mąki migdałowej

400 ml bulionu z kurczaka

100 ml słodkiej śmietanki

sól i pieprz do smaku

¼ łyżeczki kajeńskiego pieprzu

Rozgrzej masło na patelni. Udka oprósz solą i pieprzem. Zrumień na maśle po obu stronach. Dodaj mąkę migdałową, curry w proszku i wlej bulion z kurczaka. Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do kurczaka. Przykryj pokrywką i gotuj przez 30 minut. Pokrój dymkę w piórka. Dodaj do curry wraz z groszkiem i jarmużem.  Dopraw solą i kajeńskim pieprzem. Gotuj przez 10 minut. W międzyczasie ugotuj bulgur na sypko. Podaj z kaszą bulgur i sałatką.

Do curry użyłam mrożonego jarmużu. Jeśli jest świeży to jeszcze lepiej. Należy jednak oderwać liście od twardych łodyg i grubo pokroić. Jarmuż można zastąpić szpinakiem. Do zagęszczenia curry używam migdałowej mąki. Curry można zaciągnąć mąką jeśli tak wolicie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *