Kurczak na patyku z kalafiorowym ryżem

Lubię proste przepisy z niewielka ilością składników wydawałoby się pospolitych, z których można jednak przyrządzić  wykwintny obiad. Do takich przepisów należy kurczak na patyku z kalafiorowym ryżem.

Nie wiem jak Wy ale ja mam dosyć węglowodanów i dzisiaj zamiast tradycyjnego ryżu czy ziemniaków przyrządziłam pseudo ryż z kalafiora. Kurczaka zamarynowałam w sosie chili, a następnie ugrillowałam wraz z koktajlowymi pomidorami. Przepadam za tymi różnokolorowymi mini pomidorkami. Są takie słodkie i apetyczne…

kurczak grillowany na patyku

Kurczak na patyku z kalafiorowym ryżem

Składniki:

na 5 porcji

Kurczak marynowany w chili

  • 800 g piersi z kurczaka
  • 100 ml sosu chili
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki oliwy
  • ¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • sól do smaku

Ryż z kalafiora

  • 1 kalafior
  • 3 – 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju

Dodatkowo

  • pomidory koktajlowe różnego rodzaju

Wykonanie:

  • Piersi z kurczaka podziel na małe podłużne kawałki. W misce wymieszaj sos chili z czosnkiem, oliwą i przyprawami i dodaj kurczaka. Wymieszaj i odstaw w zimne miejsce na co najmniej godzinę. Drewniane patyczki namocz w wodzie.
  • Zetrzyj kalafior i czosnek na tarce o grubych oczkach lub za pomocą robota kuchennego. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na patelni. Dodaj teraz kalafior z czosnkiem oraz pietruszkę.
  • Smaż kalafiorowy ryż, aż kalafior zmięknie, ale wciąż będzie jędrny. Dopraw solą i pieprzem.
  • Kawałki kurczaka nabij na drewniane szpikulce i ugrilluj na grillu bądź grillowej patelni. Tak samo postąp z koktajlowymi pomidorkami.

proste przepisy z kurczaka

7 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *