Kurczak po chińsku

Już po obiedzie? My też! Dzisiejszy obiad to danie jednogarnkowe, kurczak po chińsku z kolorowym ryżem. Technika robienia ryżu jest bardzo podobna do tej w “fried rice“, natomiast kurczaka przyrządziłam lekko po chińsku. Zamarynowałam go w soi i sezamowym oleju z dodatkiem pięciu przypraw czyli przyprawy chińskiej.

Pięć przypraw to typowa chińska przyprawa, na którą składają się przyprawy takie jak koper włoski, cynamon, pieprz, anyż i goździki, w równych proporcjach. Kurczak doprawiony tą przyprawą jest bardzo aromatyczny i świetnie pasuje do lekko ostrego ryżu.

Obiad bardzo prosty, który z chęcią wzięłabym do pracy. Przypominam, że tematem przepisu miesiąca w kwietniu jest lunchbox.

przepis kurczak po chińsku
Kurczak po chińsku

Składniki:

4 porcje

2 duże piersi z kurczaka, ze skórką

1 łyżeczka pięciu przypraw

1 łyżka soi

2 łyżki sezamowego oleju

250 ml ryżu, u mnie basmati

150 zielonego groszku, mrożony

150 g kukurydzy, mrożonej

1 marchewka

1 mała czerwona cebula

1 duży ząbek czosnku

1 czerwona chili

1 łyżka imbiru, drobno pokrojonego

400 ml bulionu z kurczaka czy warzywnego

kolendra i dymka do podania

kurczak po chińskuKurczak potraktuj przyprawami i odstaw na godzinę. Podsmaż kurczaka na oleju kładąc go skórką do dołu. Patelnia powinna być dobrze rozgrzana. Kiedy skórka się zrumieni odwróć porcje kurczaka na drugą stronę i smaż przez minutę. Wyjmij kurczak. Na tą samą patelnię (użyłam głębokiej) wrzuć posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę,chili i imbir. Smaż przez minutę, po czym dodaj marchewkę i smaż jeszcze przez następną minutę. Opłucz ryż i dodaj do warzyw. Smaż aż ryż się zeszkli. Dodaj teraz groszek i kukurydzę, a całość podlej bulionem. Gotuj na dosyć szybkim ogniu, a kiedy bulion wyparuje do połowy, przykręć kuchenkę (w indukcyjnej 3 poziom), ułóż porcje kurczaka na ryżu i przykryj przykrywką. Gotuj danie jeszcze przez 15 minut. Gotowe danie posyp kolendrą i piórkami dymki.

2 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *