Już po obiedzie? My też! Dzisiejszy obiad to danie jednogarnkowe, kurczak po chińsku z kolorowym ryżem. Technika robienia ryżu jest bardzo podobna do tej w „fried rice„, natomiast kurczaka przyrządziłam lekko po chińsku. Zamarynowałam go w soi i sezamowym oleju z dodatkiem pięciu przypraw czyli przyprawy chińskiej.
Pięć przypraw to typowa chińska przyprawa, na którą składają się przyprawy takie jak koper włoski, cynamon, pieprz, anyż i goździki, w równych proporcjach. Kurczak doprawiony tą przyprawą jest bardzo aromatyczny i świetnie pasuje do lekko ostrego ryżu.
Obiad bardzo prosty, który z chęcią wzięłabym do pracy. Przypominam, że tematem przepisu miesiąca w kwietniu jest lunchbox.
Składniki:
4 porcje
2 duże piersi z kurczaka, ze skórką
1 łyżeczka pięciu przypraw
1 łyżka soi
2 łyżki sezamowego oleju
250 ml ryżu, u mnie basmati
150 zielonego groszku, mrożony
150 g kukurydzy, mrożonej
1 marchewka
1 mała czerwona cebula
1 duży ząbek czosnku
1 czerwona chili
1 łyżka imbiru, drobno pokrojonego
400 ml bulionu z kurczaka czy warzywnego
kolendra i dymka do podania
Kurczak potraktuj przyprawami i odstaw na godzinę. Podsmaż kurczaka na oleju kładąc go skórką do dołu. Patelnia powinna być dobrze rozgrzana. Kiedy skórka się zrumieni odwróć porcje kurczaka na drugą stronę i smaż przez minutę. Wyjmij kurczak. Na tą samą patelnię (użyłam głębokiej) wrzuć posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę,chili i imbir. Smaż przez minutę, po czym dodaj marchewkę i smaż jeszcze przez następną minutę. Opłucz ryż i dodaj do warzyw. Smaż aż ryż się zeszkli. Dodaj teraz groszek i kukurydzę, a całość podlej bulionem. Gotuj na dosyć szybkim ogniu, a kiedy bulion wyparuje do połowy, przykręć kuchenkę (w indukcyjnej 3 poziom), ułóż porcje kurczaka na ryżu i przykryj przykrywką. Gotuj danie jeszcze przez 15 minut. Gotowe danie posyp kolendrą i piórkami dymki.
2 komentarze
jak zwykle u Ciebie apetyczne dania ;)
Apetyt nam dopisuje, nie powiem…