Kurczak po tajsku z chrupiącymi warzywami

przepisAzjatycka kuchnia jest nie tylko smaczna ale również zdrowa, ze względu na małą zawartość tłuszczu i sposób przyrządzania, czyli woke. Oczywiście mowa tu o tajskim przepisie. Bardzo barwne jedzonko i szybkie do sprzyrządzenia, a jakie zapachy!

Imbir, olej sezamowy i limonka to składniki marynaty, której użyłam do zaprawy kurczaka. Tak przygotowane mięso jest gotowe do wokowania lub grilowania. Dzisiaj zdecydowałam się na grila, ale warzywa wrzuciłam do woka.

Składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka
  • sok z 1 limonki
  • 2 łyżki świeżego imbiru, startego
  • 1 czerwone chilli, posiekane drobno
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 zielona cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 brokuł
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 2 łyżki sosu sojowego (tajski, jasny)

Wykonanie:

  • Zrób marynatę z soku limonki, chilii, imbiru i oleju sezamowego.
  • Podziel kurczaka na mniejsze części i zalej natrzyj marynatą. Wstaw do lodówki  na 3 godziny.
  • Namocz drewniane szpikulce do grila.
  • Ponabijaj kawałki kurczaka na szpikulce i griluj około 5 minut.
  • Wlej olej do  woku.
  • Podziel warzywa na mniejsze kawałki.
  • Na rozgrzany olej wrzuć drobno posiekany czosnek i cebulę. Wokuj chwilę, a potem dodaj czerwonej pasty curry.
  • Na koniec dodaj resztę warzyw i wokuj. Warzywa muszą być chrupkie.Podaj wok z ryżem lub ryżowymi nudlami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *