Kurczak satay z orzechowym sosem i thai coleslaw

Kurczak satay to pyszne danie pochodzące z azjatyckiej kuchni. Bardzo lubię delikatne szaszłyki z kurczaka marynowane w słodko kwaśnym sosie sojowym. Kurczak jest przez to bardzo aromatyczny, a zanurzony w orzechowym sosie smakuje odjazdowo.

Sos orzechowy to sos z dodatkiem arachidowego masła. Robię ten sos w różnych wersjach, a dzisiaj proponuję dosyć ostry sos, który świetnie pasuje do delikatnego kurczaka. Oczywiście to danie nie może się obyć bez surówki. Coleslaw w stylu azjatyckim wydawało mi się najbardziej harmonizujące z kurczakiem i sosem. Tradycyjne coleslaw przyrządza się z dymką. Objechałam dzisiaj pobliskie sklepiki i jakoś nie trafiłam na dymkę, więc użyłam poru.

Zauważyłam, że w kuchni azjatyckiej podaje się do grillowanych mięs surową cebulę jako przystawkę. Aby nie płakać nad tak pięknym daniem należy pokrojoną cebulę namoczyć w zimnej wodzie. Tak zawsze robi mój mąż, kiedy grilluje kebab.

I jeszcze kolendra….Jest ona nieodzownym składnikiem azjatyckiej kuchni. Nie wszyscy przepadają za kolendra, a ja ją po prostu uwielbiam!

kurczak satay z sosem i coleslawKurczak satay

Składniki:

na 6 porcji

800 g piersi z kurczaka

100 ml jasnego sosu sojowego, u mnie tajski

2 łyżki płynnego miodu

2 – 3 łyżki soku z limonki

Podziel piersi kurczaka na małe kawałki w poprzek włókien mięśniowych. Wymieszaj soję z miodem, soją i sokiem z limonki. Dodaj do mięsa i wymieszaj. Marynuj kurczaka przez 2 godziny. W tym czasie namocz w wodzie bambusowe patyczki. Nadziej zamarynowane mięso na patyczki i ugrilluj na rozgrzanym grillu.

Sos orzechowy satay

150 ml arachidowego masła

300 ml kokosowego mleka

2 czerwone chili

1 mała cebula

2 duże ząbki czosnku

1 łyżka oleju

2 – 3 łyżki sosu sojowego, ciemnego do smaku

5 łyżek posiekanych arachidowych orzechów, u mnie prażone

kolendra do przystrojenia

sos orzechowy satay

Pokrój cebulę, czosnek i oczyszczone chili. Zeszklij na oleju, po czym dodaj masło arachidowe, kokosowe mleko i soję. Gotuj sos przez 5 minut. Zmiksuj i dopraw soją i sokiem z limonki, a następnie wymieszaj z częścią orzechów arachidowych, grubo pokrojonych. Posyp posiekaną kolendrą i resztą orzechów.

Coleslaw po azjatycku

300 g białej kapusty, cienko pokrojonej

1 chili, czerwone, drobno pokrojone

3 łyżki posiekanej kolendry

10 cm pora

1 łyżka jasnej soi

1 łyżka ryżowego octu

1 łyżeczka soku z limonki

coleslaw receptWszystkie składniki wymieszaj. W oddzielnym naczyniu przygotuj dressing i polej nim surówkę przed podaniem. Coleslaw powinna być chrupiąca.

Podaj ciepłe szaszłyki z kurczaka z coleslaw, ciepłym orzechowym sosem, czerwoną cebulą, limonką i ziemnymi orzeszkami. Dla bardzo głodnych proponuję biały ryż ugotowany na sypko. Smacznego!

kurczak satay z sosem orzechowym

1 Komentarz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *