Kurczak w jogurtowej marynacie z coleslaw

Moja pakistańska przyjaciółka nauczyła mnie robić marynaty na bazie  jogurtu. W jogurcie czy zsiadłym mleku można w zasadzie marynować wszystkie rodzaje mięsa i ryb, a nawet warzywa.

Dzisiaj grilowałam pałki z kurczaka. Do jogurtowej marynaty użyłam jak zawsze świeżego imbiru, kminu rzymskiego i syropu klonowego. Marynowałam kurczaka przez 2 godziny, ale nie zaszkodzi marynować go przez noc w lodówce.

Do kurczaka polecam surówkę z białej kapusty czyli coleslaw.

Przepis kurczak w jogurtowej marynacie (15 palek)

Składniki:

  • 1,6 kg pałek lub nogi z kurczaka
  • 5 dl jogurtu
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki świeżego imbiru, startego
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżka soli

Surówka z białej kapusty czyli coleslaw

Składniki:

  • 300 g kapusty, poszatkowanej
  • 2 marchewki
  • 50 selera
  • 5 dymek ze szczypiorkiem
  • 4 majonezu łyżki
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 50 g orzechów pekan, posiekanych grubo
  • sól i pieprz grubo zmielony do smaku

Wykonanie:

  • Wymieszaj wszystkie przyprawy z jogurtem i oliwą z oliwek.
  • Przygotuj nieprzeciekające worki foliowe.
  • Wymieszaj marynatę z kurczakiem i rozdziel do torebek foliowych. Przewróć od czasu do czasu kurczaka, aby się równo zamarynował.
  • Smaż kurczaka w piekarniku lub na patelni. Usuń nadmiar marynaty przed smażeniem.
  • Zetrzyj warzywa na tarce jarzynowej, pokrój w piórka cebulki i wymieszaj z kapustą.
  • Przygotuj sos do sałatki. Wymieszaj majonez z syropem klonowym i dopraw solą i pieprzem.

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *