Kurczak w kremowym sosie z pieczarek

Jedno z moich ulubionych dań, bo lubię, kiedy mięso jest gotowane w intensywnym , pieczarkowym sosie. Kurczak doskonale pasuje do pieczarek. Sos jest wystarczająco gęsty, ze względu na kwaśną śmietaną.


Kurczak w kremowym sosie z pieczarek, posypany obficie szczypiorkiem podałam z nadziewanymi ziemniakami, które niedługo tu się ukazą

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżeczka oregano
  • 250 pieczarek, świeżych
  • 250 g crème fraiche
  • 2 ½ dl śmietanki
  • 3 łyżki szczypiorku
  • sól i pieprz
  • trochę oleju do smażenia

Wykonanie:

  • Podziel kurczaka na mniejsze kawałki.
  • Obierz cebulę posiekaj grubo, a grzyby pokrój w  plasterki.
  • Podsmaż wszystko na niewielkiej ilości oleju, a następnie dodaj crème fraiche i śmietaną.
  • Duś sos przez 15 minut. Dopraw solą, pieprzem i oregano.

Gotowy sos posyp  posiekanym szczypiorkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *