Kurczak w sosie estragonowym po francusku

Na dzisiejszy obiad zaplanowałam potrawkę z kurczaka z pomidorami i cukinią. Ale warzywa to jeszcze nie wszystko. Szukałam inspiracji w kuchni francuskiej jakimi  przyprawami i ziołami doprawić to kurczę .

Wybrałam crème fraiche i ser chèvre oraz suszony estragon. Połączenie tych trzech składników to kremowy, pachnący estragonem sos, a w nim zatopione kawałki kurczaka.
Jeśli szukasz ciekawego przepisu na potrawkę z kurczaka, to zdecydowanie powinieneś wypróbować właśnie ten.
Do potrawki z kurczaka dodałam również trochę czosnku. Nie wiedziałam, że  czosnek tak idealnie pasuje z „dojrzałym” serem.

Przepis na kurczaka w estragonie po francusku (6 porcji)

Składniki:

  • 4 piersi  z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 mała cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 dl crème fraiche
  • 2 dl wody
  • 180 g sera chèvre
  • 2 pomidory
  • sól, czarny pieprz
  • 1 szczypta papryki
  • 1 łyżeczka estragonu, suszony
  • kilka liści bazylii

Wykonanie:

  • Podziel kurczaka na małe kawałki i podsmaż na patelni z odrobiną oleju.
  • Obierz i posiekaj cebulę , czosnek wyciśnij przez praskę. Dodaj do kurczaka.
  • Rozcieńcz crème fraiche z wodą i dodaj do mięsa. Podrobnij ser chèvre.
  • Pomidory zalej gorącą wodą i zostaw na 10 minut, po czym obierz ze skórki. Pokrój cukinię i wraz z pomidorami dodaj do sosu.
  • Dopraw sos estragonem, solą, pieprzem i papryką.
  • Gotuj na małym ogniu przez 15 minut.

Kurczaka w sosie estragonowym podałam z zieloną sałatą i ryżem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *