Kurczak w sosie musztardowym i zapiekanka dauphinoise

Uwielbiam oglądać program Jamie Oliver “30 minutes meal” ale muszę przyznać, że nie zawsze się wyrobię w 30 minut. Nie znaczy to, że porzucam kulinarny przepis z tego powodu. Dzisiaj przygotowałam  , która jest ni czym innym niż ziemniaczaną zapiekanką z dodatkiem parmezanu, czosnku i rybnych filecików anchois. Zapiekanka dauphunoise przypomina szwedzką zapiekankę Janssons, ale zawiera trochę więcej składników.

zapiekanka ziemniaczanaBardzo lubię kurczaka w musztardzie, więc z chęcią wypróbowałam kolejny przepis na kurczaka w musztardzie tym razem według Jamiego. Danie bardzo proste z dodatkiem czosnku, rozmarynu, musztardy, pora i białego wina. Kurczak w sosie musztardowym, który świetnie komponuje się z ziemniaczaną zapiekanką i szpinakiem sauté.

Kurczak w sosie musztardowym i zapiekanka dauphinoise

Składniki:

4 porcje

Zapiekanka dauphinoise

800 g ziemniaków

1 cebula

2 ząbki czosnku

5 filecików anchois

2 liście laurowe

50 ml wody

250 ml słodkiej śmietanki

sól do smaku

3 łyżki utartego parmezanu

1 łyżka masła

zapiekanka przepis

Pokrój ziemniaki, czosnek i cebulę w cienkie plasterki. Rozpuść masło na patelni i ułóż warzywa na przemian z pokrojonymi anchois i. Wciśnij laurowe liście, posól, polej wodą i śmietanką. Zmniejsz ogień i gotuj zapiekankę aż ziemniaki będą miękkie. Przełóż zapiekankę do żaroodpornego naczynia wraz z wytworzonym sosem, posyp parmezanem i zapiecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC na termoobiegu razem z kurczakiem.

Kurczak w sosie musztardowym

2 duże piersi z kurczaka ze skórką

3 łyżeczki musztardy, u mnie dijon

2 ząbki czosnku

1 mały por

sól  i pieprz do smaku

200 ml białego wytrawnego wina

150 ml słodkiej śmietanki

szczypta suszonego rozmarynu

olej do smażenia

Szpinak sauté

200 g świeżego szpinaku

2 ząbki czosnku

1 łyżka oliwy

sól i sok z cytryny do smaku

kurczak w sosie musztardowymNatrzyj piersi z kurczaka solą i pieprze,a następnie 1 łyżką musztardy. Rozgrzej olej na patelni i zrumień piersi, kładąc je skórką do dołu. Odwróć po dwóch minutach i zrumień po drugiej stronie. Wyjmij mięso i wrzuć na tą samą patelnię pokrojony w krążki por i resztę musztardy. Podsmaż po czym dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wino. Smaż aż połowę wina wyparuje, a wtedy dodaj śmietankę. Zagotuj sos i przełóż do żaroodpornej foremki, a na wierzchu ułóż podpieczone piersi z kurczaka. Zapiecz razem z zapiekanką przez 15 minut. Opłukany szpinak podsmaż lekko na oliwie z czosnkiem, pokrojonym w plasterki. Dopraw szpinak solą i sokiem z cytryny. Pokrój piersi pod skosem i ułóż w sosie. Podaj z zapiekanką i szpinakiem.

Przypominam o przepisie miesiąca. W lutym przygotowujemy obiad z kurczakiem.

4 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *