Uwielbiam oglądać program Jamie Oliver „30 minutes meal” ale muszę przyznać, że nie zawsze się wyrobię w 30 minut. Nie znaczy to, że porzucam kulinarny przepis z tego powodu. Dzisiaj przygotowałam , która jest ni czym innym niż ziemniaczaną zapiekanką z dodatkiem parmezanu, czosnku i rybnych filecików anchois. Zapiekanka dauphunoise przypomina szwedzką zapiekankę Janssons, ale zawiera trochę więcej składników.
Bardzo lubię kurczaka w musztardzie, więc z chęcią wypróbowałam kolejny przepis na kurczaka w musztardzie tym razem według Jamiego. Danie bardzo proste z dodatkiem czosnku, rozmarynu, musztardy, pora i białego wina. Kurczak w sosie musztardowym, który świetnie komponuje się z ziemniaczaną zapiekanką i szpinakiem sauté.
Kurczak w sosie musztardowym i zapiekanka dauphinoise
Składniki:
4 porcje
Zapiekanka dauphinoise
800 g ziemniaków
1 cebula
2 ząbki czosnku
5 filecików anchois
2 liście laurowe
50 ml wody
250 ml słodkiej śmietanki
sól do smaku
3 łyżki utartego parmezanu
1 łyżka masła
Pokrój ziemniaki, czosnek i cebulę w cienkie plasterki. Rozpuść masło na patelni i ułóż warzywa na przemian z pokrojonymi anchois i. Wciśnij laurowe liście, posól, polej wodą i śmietanką. Zmniejsz ogień i gotuj zapiekankę aż ziemniaki będą miękkie. Przełóż zapiekankę do żaroodpornego naczynia wraz z wytworzonym sosem, posyp parmezanem i zapiecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC na termoobiegu razem z kurczakiem.
Kurczak w sosie musztardowym
2 duże piersi z kurczaka ze skórką
3 łyżeczki musztardy, u mnie dijon
2 ząbki czosnku
1 mały por
sól i pieprz do smaku
200 ml białego wytrawnego wina
150 ml słodkiej śmietanki
szczypta suszonego rozmarynu
olej do smażenia
Szpinak sauté
200 g świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
sól i sok z cytryny do smaku
Natrzyj piersi z kurczaka solą i pieprze,a następnie 1 łyżką musztardy. Rozgrzej olej na patelni i zrumień piersi, kładąc je skórką do dołu. Odwróć po dwóch minutach i zrumień po drugiej stronie. Wyjmij mięso i wrzuć na tą samą patelnię pokrojony w krążki por i resztę musztardy. Podsmaż po czym dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wino. Smaż aż połowę wina wyparuje, a wtedy dodaj śmietankę. Zagotuj sos i przełóż do żaroodpornej foremki, a na wierzchu ułóż podpieczone piersi z kurczaka. Zapiecz razem z zapiekanką przez 15 minut. Opłukany szpinak podsmaż lekko na oliwie z czosnkiem, pokrojonym w plasterki. Dopraw szpinak solą i sokiem z cytryny. Pokrój piersi pod skosem i ułóż w sosie. Podaj z zapiekanką i szpinakiem.
Przypominam o przepisie miesiąca. W lutym przygotowujemy obiad z kurczakiem.
4 komentarze
super przepis, chyba go wykorzystam w przyszły weekend w swojej kuchni, a widziałaś takie fajne foremki do ciasta http://www.ceneo.pl/16589075#crid=21746&pid=7878
Świetna sprawa, spróbujemy zrobić.
bardzo smacznie wygląda
Dziękuję