Kurczak w sosie śmietankowym z bazylią i czosnkiem

Zapraszam na kolejny przepis z kurczakiem w roli głównej, kurczak w sosie z bazylią i czosnkiem. Wykorzystałam piersi z kurczaka, ale to danie możecie przygotować z udek, pałek lub z całego kurczaka. Odfiletowane mięso jest wygodne w jedzeniu, ale pierś z kurczaka trzeba odpowiednio przyrządzić aby nie straciła na soczystości. Dlatego kurczak w sosie przyrządzam w dwóch etapach. Najpierw rumienię mięso, które potem owijam w aluminiową folię. Następnie przyrządzam sos, a potem dodaję mięso i gotowe! Gotowanie sosu to chwila, ale sos powinien być w miarę gęsty, więc jego redukcja zajmuje trochę czasu. Dobrze dla sosu, ale niedobrze dla piersi z kurczaka. Oczywiście sos można zagęścić mąką. Ja wolę jednak go zredukować.

Kurczak w sosie

Składniki:

na 4-6 porcji

4 piersi z kurczaka ze skórką,  700 g

sól i czarny pieprz do smaku

2 łyżki masła do smażenia

Sos

200 ml śmietanki

2 czubate łyżki creme fraiche

3 ząbki czosnku

10 listków świeżej bazylii

1 łyżka masła

100 ml bulionu z kurczaka

sól i pieprz do smaku

Podziel piersi z kurczaka na mniejsze kawałki. Ja zachowałam skórkę. Oprósz solą i pieprzem i zrumień na maśle po obu stronach. Mięso powinno być mocno różowe. Przełóż mięso na talerz i przykryj aluminiową folię. Mięso jeszcze dojdzie za nim włożysz je do sosu. Do tej samej patelni co smażył się kurczak wlej śmietankę i bulion. Dodaj krem fraiche. Zagotuj sos. Pokrój grubo bazylię. czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj do sosu. Przypraw  solą i pieprzem. Zredukuj sos do trzy czwarte objętości lub według uznania. Dodaj usmażone mięso. Gotuj przez 10 minut.

Kurczak w sosie świetnie pasuje do ziemniaków na sypko…Takie lubi mąż, a dzieci jak zwykle wolą ziemniaczane puree.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *