Kurczak z kurkami w cydrowym sosie

Witam po przerwie. No cóż tyle się wydarzyło. Złamałam rękę, przeszłam operację, musiałam przenieść bloga… Zajęło mi to mnóstwo czasu i po prostu musiałam nabrać nowych sił. Ale już dzisiaj mam dla Was fajny przepis, kurczak z kurkami w cydrowym sosie. Jest to bardzo proste danie, że nawet ja ze złamaną ręką jakoś sobie dałam radę. No trochę pomógł mi syn, ale jak to się mówi ja byłam głową a on szyją. Nigdy nie próbowałam mieszać grzybów z cydrem ale mówię Wam warto! Grzyby leśne zwłaszcza kurki świetnie harmonizują z jabłkowym cydrem. Kurczak z kurkami to moje pierwsze w tym roku danie z grzybami. W tym roku dam sobie spokój ze zbieraniem grzybów ale na pewno jeszcze coś upichcę. Kurki obrodziły, więc z przyjemnością skuszę się na kopytka z grzybami lub dorsza z kurkami. Na pewno jeszcze raz będzie kurczak z kurkami. Przypadło nam do gustu.

kurczak-z-kurkami

Kurczak z kurkami

Składniki:

4-6 porcji

800 g piersi z kurczaka

3 łyżki masła

2 bananowe szalotki

1 gałązka rozmarynu

200 ml wytrawnego cydru, jabłkowego

250 g mascarpone

100 ml śmietany

½ kg kurek lub mieszanych grzybów

100 ml bulionu z kurczaka

3 łyżki posiekanej pietruszki

sól i pieprz do smaku

kurczak z kurkamiPokrój piersi z kurczaka na mniejsze porcje. Oprósz solą i pieprzem, a następnie zrumień na maśle po obu stronach. Wyjmij z patelni i trzymaj w cieple. Oczyść i pokrój grzyby jeśli są bardzo duże i posmaż na tej samej patelni. Dodaj do mięsa. Obierz szalotki i drobno pokrój. Zeszklij na maśle wraz z gałązką rozmarynu, około 1 minuty. Po tym czasie dodaj cydr i smaż przez 3 minuty. Następnie dodaj mascarpone, śmietankę i bulion. Mieszaj do zagotowania i rozpuszczenia mascarpone. Dopraw sos solą i pieprzem, a następnie dodaj grzyby, zamieszaj i dodaj mięso. Gotuj przez 3 minuty w zależności od grubości mięsa. Na koniec posyp natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *