Kurczak z sosem musztardowo serowym

Zapraszam na pyszny obiad, kurczak z sosem musztardowo serowym. Naprawdę lubię gotować ale dzisiaj miałam ochotę na coś wyjątkowego. Najpierw pojechałam do sklepu. Właściwie zrobiłam niezłą rundkę na rowerze. Od samego rana mamy dzisiaj w Goteborgu piękną pogodę, więc jazda na rowerze była dla mnie prawdziwą przyjemnością. Po drodze zrobiłam zakupy. Znowu kupiłam szparagi, bo kiedy już są to mam na nie ochotę codziennie. Kurczak z sosem musztardowo serowym, szparagi i jeszcze pieczone ziemniaki…Uczta na całego!

kurczak z sosem musztardowo serowym

Kurczak w sosie to szybki obiad, chociaż w jego przygotowaniu występuje kilka momentów. Najlepiej zacząć od ziemniaków, bo one wymagają najwięcej czasu. Wrzucam je do piekarnika i prawie o nich zapominam…Na końcu smażę mięso. Piersi z kurczaka wymagają tylko kilka minut. Wtedy mięso jest miękkie i soczyste. Smażony kurczak z sosem jest smaczny i pożywny. Często przyrządzam dania z kurczaka. Kurczak z grilla lub kurczak w sosie to nasze ulubione dania. A Wy często przyrządzacie kurczaka na obiad?

lato

Tak pyszny obiad wypada zjeść na powietrzu. Jak pogoda dopisuje to trzeba korzystać, prawda! Kilka dni ciepełka, a moje kwiaty od razu odżyły. Rosną i kwitną jak zwariowane. Prawdziwa sielanka jeść obiadek na łonie natury.

Kurczak z sosem

Składniki:

na 4 porcje

500 g piersi z kurczaka ze skórką

1 łyżeczka soli

½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu

½ łyżeczki czarnego pieprzu

2 łyżki masła lub oleju do smażenia

Sos musztardowo serowy

2 szalotki

1 ząbek czosnku

2 łyżeczki francuskiej musztardy

½ łyżeczki prowansalskich ziół, suszonych

1 łyżka winnego octu

1 łyżeczka soku z cytryny

100 g serka philadelphia

1 łyżka masła

150 ml drobiowego bulionu

300 ml słodkiej śmietany

50 g dojrzałego sera, u mnie vesterbotten

Dodatkowo

500 g zielonych szparagów

200 g mrożonego groszku

1 łyżka oliwy

1 łyżeczka soli

800 g ziemniaków

sól i pieprz do smaku

½ łyżeczki rozmarynu

kurczak przepis

Natrzyj mięso solą i przyprawami, przykryj folią i odstaw na godzinę. Obierz ziemniaki, pokrój w ósemki, posyp solą, pieprzem i rozmarynem. Polej ziemniaki oliwą i wymieszaj. Piecz przez 40 minut w nagrzanym na 175ºC piekarniku. Szparagi pokrój i z groszkiem blanszuj w lekko osolonej wodzie przez 5 minut. Odcedź i opłucz zimną wodą. Pozostaw na sicie. Rozgrzej masło na patelni i ułóż piersi z kurczaka skórą do dołu. Smaż po około 3-4 minut po każdej stronie w zależności od grubości filetów. Owiń mięso w aluminiową folię. Szalotki obierz i drobno pokrój. Zeszklij na maśle. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż jeszcze przez 30 sekund, czosnek nie może się zrumienić. Wlej śmietankę, dodaj serek, musztardę, ocet winny i sok z cytryny. Zagotuj sos i dopraw solą, pieprzem i ziołami. Gotuj sos powoli przez 5 minut. Zetrzyj ser na tarce i dodaj do sosu. Użyłam szwedzkiego sera vesterbotten. Vesterbotten można zastąpić cheddar lub innym dojrzałym serem o ostrym smaku. Rozgrzej oliwę na patelni i zrumień lekko szparagi i groszek. Na półmisku ułóż zielone warzywa i ziemniaki. Mięso rozwiń z folii, pokrój w poprzek włókien i ułóż na dodatkach. Przed podaniem polej sosem. Resztę sosu podaj w sosjerce.

 

 

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *