Lasagne bez beszamelu

Dawno nie robiłam lasagne, dlatego proponuję nowy przepis na lasagne bez beszamelu. Zastanawiacie się jak to możliwe? Wiadomo beszamel łączy makaron i sos w całość. Jak przyrządzić lasagne bez beszamelu, a na dodatek żeby tworzyło jedną całość? Oczywiście, że można za pomocą sosu z sera, a raczej z dwóch serów. Sos serowy spełnia dokładnie to samo zadanie co sos beszamelowy, a na dodatek jest bezglutenowy.

lasagne bez beszamelu

Lasagne bez beszamelu

Składniki:

na 6 porcji

500 g mielonego, wieprzowo – wołowe

1 cebula

500 g pokrojonych pomidorów z puszki

1 pęczek świeżej bazylii

200 g pieczarek

3 ząbki czosnku

1 łyżeczka suszonego oregano

1 łyżka oliwy

8 sztuk świeżego makaronu lub 12-14 suchego lasagne

sól i pieprz do smaku

Sos serowy

2 ząbki czosnku

200 g serka philadelphia

1 łyżka masła + do posmarowania formy

400 ml mleka

100 ml słodkiej śmietany

200 g dojrzałego sera cheddar

1 łyżeczka białego pieprzu

½ łyżeczki czarnego pieprzu

sól do smaku

100 g mozzarella

6 suszonych pomidorów w oleju

lasagne_przepis

Pokrój cebulę w kostkę, rozgrzej oliwę i zeszklij na patelni. Dodaj czosnek i mięso. Smaż aż mięso przestanie być krwiste, po czym  przełóż do garnka. Obierz pieczarki,  pokrój i podsmaż na tej samej patelni. Przełóż do garnka, dodaj pomidory, oregano, bazylię, dopraw solą i pieprzem. Przykryj i gotuj sos przez 30 minut.

lasagne bez beszamelu_1

Przygotuj sos serowy. Przepuść czosnek przez praskę i zeszklij na maśle. Wlej mleko i śmietanę, zagotuj. Dodaj serek philadephia, utarty ser, przyprawy i gotuj sos cały czas mieszając. Nagrzej piekarnik do 175ºC bez termoobiegu. Żaroodporne naczynie o wymiarach 25 cm x 40 cm wysmaruj masłem. Na dnie ułóż 2 płaty lasagne, użyłam świeżych. Można użyć lasagne bezglutenowe. Rozprowadź około 100 ml sosu serowego, a następnie porcję sosu mięsnego. Powtórz jeszcze 3-krotnie. Zakończ płatami lasagne, rozprowadź resztę sosu i posyp startą mozzarellą i pokrojonymi pomidorami. Tak złożoną lasagne wstaw do piekarnika i piecz 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj 10 minut przed porcjowaniem.

 

6 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *