LCHF frittata na śniadanie

Kiedyś miałam problem jak rozróżnić frittata od omleta. Doczytałam gdzieś, że omlet smaży się jedynie na patelni. Poza tym dodatki zawija się w omlet, więc musi on być odpowiednio cienki, aby nie popękał przy zwijaniu. Omlet znany jest jako wersja uboższa włoskiej frittata. Frittata natomiast to masa jajeczna wymieszana z dodatkami ( ewentualnie posmażonymi ) i podpieczona w piekarniku.

Sądząc po składnikach,  które użyłam z lekkim sumieniem mogę przyznać, że moje śniadanie na pewno było frittata. Uwielbiam jajka w każdej postaci, wiec jeśli bym miała się przerzucić na dietę LCHF  to frittata na śniadanie gościłaby u mnie bardzo często.

Nie wiem czy spotkaliście się z LCHF (dieta wysoko tłuszczowa , z małą ilością węglowodanów). Lubie od czasu do czasu tak sobie pojeść, dieta naprawdę działa. Jedyne co mi sie nie podoba  to wypieki ze słodzikami. Kiedy ja jestem na tej diecie nie czuję w ogóle pociągu na słodkie, a sama dieta ma właśnie na celu stabilizację poziomu cukru w organizmie. Ale cóż jak każda dieta tak i ta musi czymś przyciągnąć i zwykle osoby, które uwielbiają słodkie.

Dieta LCHF, często zwana nie dietą, a stylem życia ogranicza spożycie węglowodanów do minimum. Główna  zasada diety to wszystko co rośnie w ziemi ( ziemniaki, marchewka, pietruszka…)należy odrzucić z jadłospisu, tak samo jak nasiona roślin strączkowych ( z wyjątkiem tych, które zawierają dużo protein ( soja). Zielone warzywa są w łasce, ale już czerwona papryka jest za słodka. No i oczywiście dieta zaleca odrzucenie owoców takich jak melon, winogrona, gruszki,czereśnie, z czym ja nie mogłabym się pogodzić. I tak schudłam jedząc te wszystkie wymienione owoce. Jedynie to czego się całkowicie wyrzekłam to ryżu, ziemniaków i chleba.

A wy macie jakieś doświadczenia z LCHF?

 LCHF frittata

Składniki:

na 2 porcje

3 jajka

100 ml mleka

100 g warzyw,( brokuły, kalafior,papryka,fasola szparagowa)

50 g krewetek

1 dymka

1 łyżka oliwy

1 łyżka posiekanego koperku

sól

lchf frittataWarzywa pokrój na mniejsze i podsmaż na oliwie. Użyj patelni, którą możesz wstawić do piekarnika. Zalej warzywa roztrzepanymi z mlekiem jajkami, dodaj krewetki, posyp koprem i włóż do piekarnika na 200ºC, na około 5 minut. Jajka muszą się tylko ściąć!

2 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *