Lekka sałatka z arbuza, prażonej ciecierzycy i feta

Nie mogę uwierzyć, że lato już się zbliża ku końcowi! Aby choć na talerzu przedłużyć te wspaniałe beztroskie chwile proponuję kolorową sałatkę na szybki obiad lub lekką kolację. u mnie dzisiaj lekka sałatka z arbuza, prażonej ciecierzycy i feta. Uwielbiam takie szybkie i lekkie sałatki. Nigdy mi nie brakuje pomysłów na takie smaczności, a nowe przepisy na sałatki są u mnie w domu zawsze mile widziane.

sałatka z arbuza i ciecierzycyLekka sałatka z arbuza, prażonej ciecierzycy i feta

Składniki:

na 4 porcje

  • 1 puszka ciecierzyca, około 400 g
  • 1 łyżka nasion kminu rzymskiego, uprażonych i zgniecionych w moździerzu
  • szczypta kajeńskiego pieprzu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ kg arbuza, pokrojonego w dużą kostkę, bez pestek
  • ½ czerwonej cebuli
  • garść zielonej sałaty
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 g feta

Vinaigrette

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól i pieprz

lekka sałatka z arbuza

Ciecierzycy odcedź na sicie, po czym wymieszaj z oliwą, kajeńskim pieprzem i kminem. Upraż w piekarniku nastawionym na 200ºC przez 20 minut. W międzyczasie opłukaj sałatę, pokrój cienko cebulę i pokrusz fetę. Ułóż warzywa na półmisku. Powciskaj kawałki arbuza między sałatę, posyp ciecierzycą i pokruszoną fetą. W małym flakonie wstrząśnij oliwę z octem balsamicznym. Przypraw solą i pieprzem i polej sałatkę przed podaniem

 

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *