Lekka sałatka z awokado i jajek

Zawsze kupuję awokado w siatce, bo tak jest po prostu taniej. Problem jedynie, że wszystkie awokada dojrzewają na raz, więc u mnie znowu seria przepisów z awokado. Pierwszy z nich to lekka sałatka z awokado i jajek. Prosta, lekka sałatka w sam raz na śniadanie lub kolację, świetna na kanapki lub jako przystawka z wykorzystaniem łupinek po awokado – po co brudzić naczynia!

lekka salatka z awokado i jajek

Lekka sałatka z awokado i jajek

Składniki:

2 porcjie

  • 4 jajka, ugotowane na twardo
  • 2 awokado
  • ½ czerwonej małej cebuli
  • 1czubata łyżka majonezu
  • 2 czubate łyżki greckiego jogurtu, gęstego
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 5 dużych rzodkiewek
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka soku z limonki

Wykonanie:

  • Ugotuj jajka na twardo ( 10 minut ). Ostudź, obierz i pokrój w grubą kostkę.
  • Obierz awokado  i również pokrój w kostkę.
  • Pokrój cienko pora i dodaj do awokado i jajek. Wymieszaj z jogurtem i majonezem, dopraw solą i pieprzem. Posyp szczypiorkiem.

Jeśli macie dużo awokado w domu, które musicie szybko wykorzystać proponuję jeszcze przepis na muffinki z awokado lub krem czekoladowy z awokado.

2 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *