Lekka sałatka z awokado i pieczonymi warzywami

Lekkie sałatki to moje ulubione dania nie tylko na lato. Po czy przed treningiem warto coś przegryź, więc mój wybór pada na sałatkę. Lubię sałatki, bo są kolorowe, pożywne i bardzo zdrowe. Przyrządzam sałatki na ciepło i  na zimno. Często dodaję różne rodzaje kasz jak bulgur, kasza gryczana czy jęczmienna, quinoa czy couscous.

Dzisiaj przygotowałam bardzo prostą sałatkę z awokado i pieczonymi warzywami. Lekka sałatka, ale bardzo pożywna. Kolacja zaliczona!

sałatka z awokadoSałatka z awokado i pieczonymi warzywami

Składniki:

na 4 porcje

2 marchewki

2 pasternaki

2 buraki

2 ząbki czosnku

2 łyżki czerwonego winnego octu

2 łyżki pomarańczowego soku

2 łyżki oliwy

sól i pieprz grubo mielony do smaku

1 łyżka świeżego posiekanego tymianku

15 g sałaty, u mnie rukola

2 łyżki pestek dyni, prażone

Wykonanie:

Obierz czosnek marchewki, pasternaki i buraki. Pokrój na mniejsze kawałki. Wymieszaj warzywa z oliwą, solą, tymiankiem i pieprzem. Upiecz w piekarniku al dente. Wymieszaj lekko przestudzone warzywa z rukolą i awokado. Wymieszaj składniki na dressing i polej nim sałatkę. Na końcu posyp sałatkę pestkami dyni.

Sałatki można przyrządzić na każdą okazję. Poniżej wybrałam moje ulubione sałatki, które może i Wam przypadną do smaku. Kliknijcie w link i przejdziecie do przepisu.

sałatka z bobem i pęczakiemSałatka z bobem, fasolą i pęczkiem

sałatka z grillowanych warzyw i kaszy gryczanejSałatka z grillowanych warzyw i kaszy gryczanej

sałatka z zielonymi warzywami letniaSałatka z awokado, bobem, truskawkami i gryczaną prażoną kaszą

sałatka z quinoaTabbouleh z quinoa

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *