Lekkie sałatki to moje ulubione dania nie tylko na lato. Po czy przed treningiem warto coś przegryź, więc mój wybór pada na sałatkę. Lubię sałatki, bo są kolorowe, pożywne i bardzo zdrowe. Przyrządzam sałatki na ciepło i na zimno. Często dodaję różne rodzaje kasz jak bulgur, kasza gryczana czy jęczmienna, quinoa czy couscous.
Dzisiaj przygotowałam bardzo prostą sałatkę z awokado i pieczonymi warzywami. Lekka sałatka, ale bardzo pożywna. Kolacja zaliczona!
Sałatka z awokado i pieczonymi warzywami
Składniki:
na 4 porcje
2 marchewki
2 pasternaki
2 buraki
2 ząbki czosnku
2 łyżki czerwonego winnego octu
2 łyżki pomarańczowego soku
2 łyżki oliwy
sól i pieprz grubo mielony do smaku
1 łyżka świeżego posiekanego tymianku
15 g sałaty, u mnie rukola
2 łyżki pestek dyni, prażone
Wykonanie:
Obierz czosnek marchewki, pasternaki i buraki. Pokrój na mniejsze kawałki. Wymieszaj warzywa z oliwą, solą, tymiankiem i pieprzem. Upiecz w piekarniku al dente. Wymieszaj lekko przestudzone warzywa z rukolą i awokado. Wymieszaj składniki na dressing i polej nim sałatkę. Na końcu posyp sałatkę pestkami dyni.
Sałatki można przyrządzić na każdą okazję. Poniżej wybrałam moje ulubione sałatki, które może i Wam przypadną do smaku. Kliknijcie w link i przejdziecie do przepisu.
Sałatka z bobem, fasolą i pęczkiem
Sałatka z grillowanych warzyw i kaszy gryczanej
Sałatka z awokado, bobem, truskawkami i gryczaną prażoną kaszą
4 komentarze
Uwielbiam sałatki ,pysznie podałaś wszystkie.
Dziękuję Laura!
Wspaniałe kompozycje zaproponowałaś!
Taki zestaw też poproszę ;).