Lekka sałatka z batatem, quinoa i sałatą

Lekka sałatka z batatami, quinoa i sałatą…Taka sałatka nigdy się nie znudzi. Jest w niej wszystko co lubię! Słodki batat, bogata w białko quinoa (komosa ryżowa), mnóstwo zieleniny i pyszny sos winegret. Przyrządziłam ją wczoraj na kolację. Resztę zapakowałam do pojemnika na dzisiaj do pracy. Oczywiście sałatka nie może się obyć bez sosu. Ja jak zwykle przyrządzam lekkie sałatki najczęściej z sosem winegret. Polewam nim sałatkę tuż przed podaniem.

salatka_bataty_quinoaLekka sałatka to nie tylko najlepszy obiad latem. Zawsze można ją przyrządzić z sezonowych warzyw czy owoców. Nie brakuje ich przez resztę roku. Lekka sałatka pasuje o każdej porze nawet zimą.

Lekka sałatka

Składniki:

2 porcje

150 g gotowanej czarnej quinoa

1 batat, ok. 350 g

1 łyżka oliwy

sól i pieprz do smaku

1 duże jabłko

150 g zielonej sałaty, np. rukola, rzymska, szpinak i sałata lodowa

4 łyżki natki pietruszki, grubo pokrojonej

1 mała cebula, czerwona

Sos winegred

2 łyżki winnego octu

1 łyżeczka musztardy francuskiej, gruboziarnistej

1 łyżka soku z limonki

4 łyżki oliwy

szczypta soli i czarnego pieprzu

lekka_salatka Obierz batata ze skórki i pokrój w kostkę. Umieść w żaroodpornym naczyniu. Skrop oliwą i posyp solą i pieprzem. Piecz w nagrzanym na 200ºC piekarniku przez 30 minut. Ja korzystam z  funkcji grillowej, bo taką opcję mam w moim piekarniku.

Wypłukaj  sałatę w zimnej wodzie. Rozerwij na małe kawałki lub pokrój nożem. Usuń gniazdko z jabłka i pokrój je na cienkie plasterki. Włóż do wody zaprawionej sokiem z cytryny aby jabłko nie ściemniało. Pokrój grubo pietruszkę. Używam zawsze pietruszkę o gładkich liściach. Obierz cebulę i pokrój na cienkie krążki. Wymieszaj warzywa z quinoa i ostygniętym batatem. Wyłóż na półmisek. W małym słoiczku umieść wszystkie składniki na sos, zakręć i energicznie wstrząśnij. Polej sałatkę dressingiem przed samym podaniem.

 

8 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *