Lekka sałatka z batatami, quinoa i sałatą…Taka sałatka nigdy się nie znudzi. Jest w niej wszystko co lubię! Słodki batat, bogata w białko quinoa (komosa ryżowa), mnóstwo zieleniny i pyszny sos winegret. Przyrządziłam ją wczoraj na kolację. Resztę zapakowałam do pojemnika na dzisiaj do pracy. Oczywiście sałatka nie może się obyć bez sosu. Ja jak zwykle przyrządzam lekkie sałatki najczęściej z sosem winegret. Polewam nim sałatkę tuż przed podaniem.
Lekka sałatka to nie tylko najlepszy obiad latem. Zawsze można ją przyrządzić z sezonowych warzyw czy owoców. Nie brakuje ich przez resztę roku. Lekka sałatka pasuje o każdej porze nawet zimą.
Lekka sałatka
Składniki:
2 porcje
150 g gotowanej czarnej quinoa
1 batat, ok. 350 g
1 łyżka oliwy
sól i pieprz do smaku
1 duże jabłko
150 g zielonej sałaty, np. rukola, rzymska, szpinak i sałata lodowa
4 łyżki natki pietruszki, grubo pokrojonej
1 mała cebula, czerwona
Sos winegred
2 łyżki winnego octu
1 łyżeczka musztardy francuskiej, gruboziarnistej
1 łyżka soku z limonki
4 łyżki oliwy
szczypta soli i czarnego pieprzu
Obierz batata ze skórki i pokrój w kostkę. Umieść w żaroodpornym naczyniu. Skrop oliwą i posyp solą i pieprzem. Piecz w nagrzanym na 200ºC piekarniku przez 30 minut. Ja korzystam z funkcji grillowej, bo taką opcję mam w moim piekarniku.
Wypłukaj sałatę w zimnej wodzie. Rozerwij na małe kawałki lub pokrój nożem. Usuń gniazdko z jabłka i pokrój je na cienkie plasterki. Włóż do wody zaprawionej sokiem z cytryny aby jabłko nie ściemniało. Pokrój grubo pietruszkę. Używam zawsze pietruszkę o gładkich liściach. Obierz cebulę i pokrój na cienkie krążki. Wymieszaj warzywa z quinoa i ostygniętym batatem. Wyłóż na półmisek. W małym słoiczku umieść wszystkie składniki na sos, zakręć i energicznie wstrząśnij. Polej sałatkę dressingiem przed samym podaniem.
8 komentarzy
Bardzo smakowicie się zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)
Proszę bardzo!Pozdrawiam!
Gosiu cudowna sałatka :-)
Dzięki Marzenko!
wygląda przepysznie, aż chce się jeść! <3
Dziękuję!
uwielbiam gdy na talerzu gości tyle kolorów!
Ja też!