Lekka sałatka z soczewicą puy i halloumi

Trafiliście kiedyś na francuską odmianę zielonej soczewicy puy?  Soczewica puy jest troszkę mniejsza od tradycyjnej zielonej soczewicy i ma  bardziej wyrazisty smak. Lubię dania z soczewicą puy, bo nie odbarwia się ona podczas gotowania oraz zachowuje swój kształt. 

Dzisiaj proponuję Wam lekką sałatkę z soczewicą puy oraz moim ulubionym serem halloumi. Soczewica jest świetną i zdrowszą alternatywą do makaronu, więc warto od czasu do czasu ją jadać. Sałatka jest naprawdę lekka, polana pysznym dressingem zrobionym z oliwy , cytryny i czosnku z odrobiną soli morskiej.

sałatka z soczewicą puy i halloumi

Bardzo lubię lekkie sałatki zwłaszcza w okresie letnim. Łatwe w przyrządzeniu i je się ze smakiem. Sałatka z soczewicy i halloumi to sałatka na ciepło. Ser halloumi smakuje wtedy najlepiej.

Lekka sałatka z soczewicy puy i halloumi

Składniki:

4 porcje

  • 150 g soczewicy puy, waga sucha
  • 250 g pomidorów koktajlowych
  • 200 g sera halloumi
  • ½ czerwonej cebuli
  • 2 łyżki grubo posiekanej natki pietruszki
  • łyżka oleju do smażenia

Dressing do sałatki

  • 2 łyżki oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli morskiej

Wykonanie:

  • Ugotuj soczewicę w lekko osolonej wodzie. Odcedź i trzymaj w cieple.
  • Przekrój pomidory na pół. Pokrój w kostkę cebulę.
  • Ser podziel na małe kawałeczki i usmaż na zwykłej patelni lub grillowej.
  • Składniki na dressing umieść w małym słoiku z wieczkiem i wstrząśnij przez chwilę. Wymieszaj warzywa z soczewicą i pietruszką i polej dressingiem, wymieszaj delikatnie.
  • Ułóż sałatkę na liściach zielonej sałaty i obłóż serem halloumi.

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *