Lekkie sałatki nie tylko do grilla

Po tych ostatnich słodkościach nastąpiły zmiany w mojej codziennej diecie. Zaczęłam się raczyć sałatkami no i oczywiście extra treningiem. Siódme poty wyciśnięte już, a jeszcze mi została rundka na rowerze lub biegi w pobliskim lesie, ale pewnie będę gonić za moim synkiem, który zdrowo dodaje gazu na swoim nowym rowerze.

Lekka sałatka z czerwonej fasoli i fety to jest to. Tę sałatkę robię na różne okazje między innymi do grila, na piknik i na party bufetowe, na które już się powoli szykuje w sobotę.

Przepis na lekką sałatkę z czerwonej fasoli i fety

Składniki:

  • 100 g sałaty zielony, różnego rodzaju
  • garść natki pietruszki, grubo posiekanej
  • 20 pomidorów koktajlowych
  • 1 czerwona cebula
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 150 sera fety, najchętniej koziego

Dressing do sałatki

  • ½ dl octu balsamicznego
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • szczypta soli
  • szczypta czarnego pieprzu

Wykonanie:

  • Podziel sałatę i pietruszkę na drobniej.
  • Przekrój pomidory na pół.
  • Pokrój na krążki cebulę. Odcedz fasolę i opłukaj. Pokrój w kostkę fetę.
  • Wymieszaj wszystkie warzywa lekko z dressingiem tuż przed podaniem.

Festiwal Liścia

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *