Lemoncurd czyli krem cytrynowy

Lemoncurd to tradycyjny krem cytrynowy wywodzący się z Anglii, który najczęściej podawano do scoones. Dzisiaj lemoncurd ma wszechstronne zastosowanie. Cytrynowe wypieki z lemoncur mają bardzo orzeźwiający smak, za którym przepadam. Babka cytrynowa z lemoncurd jest niesamowita w smaku! Do czego wykorzystam dzisiejszy lemoncurd, przekonacie się wkrótce.

Lemoncurd to prosty krem w wykonaniu aczkolwiek trzeba uważać aby się nie zrobiła jajecznica. Zawsze robię lemoncurd w małym rondelku i jeszcze mi się nie zdarzyło, aby krem się oważył. Energiczne mieszanie trzepaczką to cała tajemnica udanego kremu. Moje mięśnie na coś się przydały.

lemoncurd. krem cytrynowyLemoncurd czyli krem cytrynowy

Składniki:

sok wyciśnięty z 4 cytryn i skórka z nich otarta,150 ml

2 żółtka

2 jajka

150 g cukru

75 g masła

Wszystkie składnik oprócz masła umieść w małym rondelku i zagotuj, energicznie mieszając. Gotuj krem przez 2 minuty. Kiedy krem zgęstnieje dodaj pokrojone w kostkę masło. Mieszaj cały czas dopóki masło się nie rozpuści, doprowadź do wrzenia po czym zdejmij rondelek z ognia i pozostaw krem do ostudzenia. Ostudzony krem zgęstnieje jeszcze trochę. Przełóż krem do słoiczka i przechowuj w lodówce do tygodnia.

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *