Lemoncurd to tradycyjny krem cytrynowy wywodzący się z Anglii, który najczęściej podawano do scoones. Dzisiaj lemoncurd ma wszechstronne zastosowanie. Cytrynowe wypieki z lemoncur mają bardzo orzeźwiający smak, za którym przepadam. Babka cytrynowa z lemoncurd jest niesamowita w smaku! Do czego wykorzystam dzisiejszy lemoncurd, przekonacie się wkrótce.
Lemoncurd to prosty krem w wykonaniu aczkolwiek trzeba uważać aby się nie zrobiła jajecznica. Zawsze robię lemoncurd w małym rondelku i jeszcze mi się nie zdarzyło, aby krem się oważył. Energiczne mieszanie trzepaczką to cała tajemnica udanego kremu. Moje mięśnie na coś się przydały.
Lemoncurd czyli krem cytrynowy
Składniki:
sok wyciśnięty z 4 cytryn i skórka z nich otarta,150 ml
2 żółtka
2 jajka
150 g cukru
75 g masła
Wszystkie składnik oprócz masła umieść w małym rondelku i zagotuj, energicznie mieszając. Gotuj krem przez 2 minuty. Kiedy krem zgęstnieje dodaj pokrojone w kostkę masło. Mieszaj cały czas dopóki masło się nie rozpuści, doprowadź do wrzenia po czym zdejmij rondelek z ognia i pozostaw krem do ostudzenia. Ostudzony krem zgęstnieje jeszcze trochę. Przełóż krem do słoiczka i przechowuj w lodówce do tygodnia.
8 komentarzy
Uwielbiam :-) mniam mogę go jeść wprost ze słoiczka :-)
Ja też!
Właśnie chodzi za mną ten krem ,nawet już cytryny kupiłam.
uwielbiam ten krem ;)
Uwielbiam ten krem w ciastach, tortach i innych słodkościach. Taki wspaniały i wyrazisty smak :)
Uwielbiam ten krem, najbardziej wyjadać go prosto ze słoiczka ;)
Tak u mnie w domu jest wiele chętnych na ten krem
Ma wiele ciekawych zastosowań!