Letni makowiec z malinami

Środek lata, a nam się zachciało makowca. Makowiec japoński to przepis świąteczny, a ja dzisiaj upiekłam letnią wersję tego przepisu, mianowicie makowiec z malinami. Pyszny makowiec, do którego na pewno zatęsknię zimą. Ale teraz mamy wspaniałe lato, malin w pobliskim lesie w brud, więc dzisiaj letni makowiec z malinami, ślinka cieknie na sam widok!

przepis na makowiec

torcik makowy

Zauważyłam prawdziwy wysyp przepisów na ciasta z makiem na zagranicznych blogach. Jeszcze do niedawna w Szwecji byłam chyba jedyną blogerką, która używała maku w wypiekach. Teraz tu i …ówdzie choć wciąż nieśmiało pojawiają wypieki z makiem, a i często polski blog kulinarny jest podawany jako źródło.

makowiec z malinami

Przepis na letni makowiec z malinami

Składniki:

na okrągłą formę o średnicy 23 cm

  • 200 g gotowego zmielonego maku, (ja użyłam gotowy zmielony z paczki)
  • 130 g masła
  • 250 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka waniliowego extraktu
  • 5 jajek
  • 200 ml świeżych malin + 100 ml till dekoration
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej (polenta)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ganaché, tutaj przepis

dodatkowo

  • 150 ml gęstego soku z malin (musu), przepis

Wykonanie:

  • Utrzyj masło z cukrem, wanilią i stopniowo dodaj po jednym żółtku.
  • Do utartej masy maślano jajecznej wmieszaj teraz mąkę z proszkiem, bułką polentą.
  • Teraz ubij pianę na sztywno i delikatnie wymieszaj z resztą masy, a na koniec dodaj maliny.
  • Wyłóż ciasto do formy wyłożonej pergaminem i piecz na 160ºC przez około 50 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i dokładnie ostudź.
  • Zrób ganache według proponowanego przepisu. Rozprowadź mus malinowy na powierzchni ciasta, a następnie wylej ganaché i rozprowadź równomiernie. Możesz też pokryć nim boki makowca. Poczekaj z krojeniem ciasta aż ganaché stężeje.

ucierane ciasto z makiem i malinami

pycha makowiec przepis

8 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *