Letni tort truskawkowy

Letni tort truskawkowy z cytrynowym kremem i truskawkowym musem. Coś pysznego, a zarazem łatwego do przyrządzenia. Letni tort to ciasto z sezonowymi owocami. Uwielbiam tort z owocami. Jest lekki, smaczny i taki kolorowy! Sezon na letnie torty otwieram wspaniałym tortem truskawkowym. Letni tort przełożony cytrynowym kremem i truskawkowym musem.

letni tort truskawkowy

Letni tort

Składniki:

Biszkopt

na okrągłą formę o średnicy 25 cm

4 duże jajka

180 cukru

60 g pszennej mąki

80 g kukurydzianej skrobii

1 łyżeczka proszku do pieczenia

skórka otarta z jednej cytryny

Krem cytrynowy

200 ml soku z cytryny

4 żółtka

100 ml wody

180 g cukru

30 g kukurydzianej skrobii

50 g masła, niesolonego

Mus truskawkowy

250 g truskawek, u mnie mrożone

90 g cukru

300 ml śmietanki kremówki, u mnie 38%

5 płatków żelatyny, do świeżych truskawek wystarczą 3 liski

Dodatkowo

600 g śmietanki kremówki, 38%

300 g świeżych truskawek

letni tort

Jaja z cukrem zaparz  w kąpieli wodnej, cały czas mieszając trzepaczką do rozpuszczenia cukru. Dodaj skórkę z cytryny i szczyptę soli, zdejmij z ognia i ubij na puszystą i sztywną masę. Przesiej mąkę z proszkiem, skrobią kukurydzianą i dodaj do jajecznej masy, delikatnie mieszając szpatułką. Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg. Wyłóż dno formy papierem do pieczenia, a następnie napełnij masą. Piecz biszkopt przez 25 – 30 min. Wyjmij z piekarnika, ostudź i przekrój na 3 placki.

Wymieszaj żółtka z cukrem, kukurydzianą skrobią i wodą. Dodaj sok z cytryny i zacznij podgrzewać cały czas mieszając. Kiedy krem zacznie gęstnieć zdejmij z ognia i dodaj masło. Wymieszaj na gładką i lśniącą masę. Przykryj powierzchnię kremu folią. Zapobiegnie to utworzeniu “kożucha”. Ostudź krem.

Mocz żelatynę w zimnej wodzie przed 20 minut. Truskawki zmiksuj, wymieszaj z cukrem i podgrzej w rondelku. Dodaj napęczniałą i odciśniętą z wody żelatynę. Wymieszaj i odstaw do ostudzenia. Kiedy mus zacznie tężeć wymieszaj z ubitą śmietaną.

Przygotuj obręcz  o średnicy biszkoptu. Umieść pierwszy placek. Posmaruj środek cytrynowym kremem, a następnie pokryj połową truskawkowego musu. Przykryj kolejnym plackiem i powtórz procedurę. Zakończ ostatnim plackiem, przykryj folią i wstaw do lodówki na 2 godziny lub na noc.

Ubij śmietankę a sztywno. Napełnij cukierniczy rękaw zakończony dowolną końcówką, u mnie podłużna. Udekoruj brzegi tortu i wierzch śmietaną, a następnie udekoruj truskawkami i ewentualnie listkami melisy lub mięty lub jadalnymi kwiatkami.

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSparaSparaSpara

4 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *