Letnia sałatka z fenkułu

Lubicie fenkuł, czyli koper włoski, z  którego nasion tak często aplikuje się herbatki małym dzieciom? Ja bardzo, w przeróżnych lekkich sałatkach i zapiekankach jako warzywo, a do wypieków, nasiona całe lub zmielone. Fenkuł jest bardzo aromatyczny. Zarówno w zapachu jak i w smaku przypomina anyż ale jest znacznie delikatniejszy. Jako dziecko nie cierpiałam tego smaku, ale jak widzicie odwidziało mi się.

letnia salatka z fenkulu

Dzisiejsza letnia sałatka z fenkułu jest świetnym dodatkiem do smażonej lub grillowanej ryby. U mnie znowu łosoś, ale sałatka pasuje również z białą rybą jak dorsz czy morszczuk. Warto wypróbować coś nowego, więc jeśli lubisz włoski koper to ta sałatka jest specjalnie dla ciebie. Oto przepis:

Letnia sałatka z fenkułu

Składniki:

na 4-5 porcji

  • 2 fenkuły
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cukinia
  • 1 mała żółta papryka
  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
  • sól i czarny pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy do smażenia

Wykonanie:

  • Wykrój głąb z fenkułu i pokrój go w piórka, również zielone łodygi (koperek)
  •  Cebulę również pokrój w piórka, a czosnek w plasterki.
  • Cukinię i paprykę pokrój w cienkie słupki.
  • Wrzuć warzywa na rozgrzany tłuszcz i wokuj, aż będą miękkie, ale wciąż jędrne.

sałatka z fenkułu

 

 

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *