Letnia surówka z młodej kapusty

Uwielbiam młodą kapustę! Letnia surówka z młodej kapusty to hit lata. Młoda kapusta jest delikatniejsza w smaku niż biała kapusta i pasuje wyśmienicie z innymi warzywami. Dzisiaj proponuję dodać do surówki nektarynki, które też już się pojawiły. Lubię dodawać owoce do surówek zamiast rafinowanego cukru. Kilka suszonych daktyli, dressing z oliwy i jabłkowego octu, trochę soli i pieprzu do smaku…Tak niewiele potrzeba aby zrobić pyszna surówka do obiadu.

letnia surówka z młodej kapusty

Letnia surówka z młodej kapusty

Składniki:

300 g młodej kapusty

1 młoda cebula ze szczypiorkiem

4 nektarynki

5 rzodkiewek

1 mała biała rzodkiew

6 daktyli bez pestek

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

2 łyżki oliwy

2 łyżki jabłkowego octu

sól i pieprz do smaku

Pokrój drobno kapustę, rzodkiewki i rzodkiew w talarki. Pokrój daktyle w cienkie paski. Pokrój cienko cebulkę lekko pod skosem. Umieść pokrojone warzywa i owoce w dużej misce. Do małego słoika wlej oliwę i ocet, zakręć i mocno wstrząśnij. Posól i popieprz sałatkę, następnie polen dressingiem i wymieszaj.

surówka przepis

Surówka z kapusty idealnie pasuje do grillowanego kurczaka i młodych ziemniaków z koperkiem. Sądzę, że tak pyszny letni obiad pojawia się na nie jednym stole.

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *