Letnia zupa z cukinii

Dawno nie gotowałam zupy, a cukinia wciąż zawala mi lodówkę, więc dzisiejszy wybór  zupy był prosty, letnia zupa z cukinii. Oczywiście zupa z cukinii zawiera mnóstwo innych warzyw, ale myślę, że z powodzeniem mogę ją nazwać zupę cukiniową.

zupa krem z cukinii

Zupa z cukinii jest bardzo delikata w smaku, kremowa, a polana cytrynową oliwą przed podaniem smakuje naprawdę wyśmienicie. Sezon na cukinią już dawno się zaczął, a ja to warzywo wykorzystuję do wszystkiego. Tak, przepisy z cukinii…ich lista jest już całkiem pokażna!

zupa z cukinii

Oto więc kolejny przepis z cukinii:

Letnia supa z cukinii

Składniki:

5 porcji

  • 2 cukinie, u mnie żółta i zielona o łącznej wadze 1 kg
  • 1 mały por
  • 4 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 l bulionu , u mnie z kurczaka
  • 1 mozzarella
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Wykonanie:

  • Oczyszczone warzywa pokrój, nie obieraj cukinii ze skórki!
  • Podmaż na oliwie, a następnie zalej bulionem i gotuj do miękkości.
  • Zmiksuj zupę na kräm. Jeśli jest za gęsta dolej bulionu.
  • Do małej butelki wlej oliwę i sok z cytryny, a następnie wstrząśnij kila razy.
  • Wylej gorącą zupę do miseczek. Do każdej wrzuć pokrojoną w kostkę mozzarellę i polen cytrynową oliwą.

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *