Lody cynamonowo jabłkowe

Moje ulubione jabłka w nowej odsłonie tym razem jako lody cynamonowo jabłkowe. Lody można zrobić z każdego owocu, a domowe lody zawsze smakują najlepiej. Wpadłam więc na pomysł aby zrobić lody jabłkowe. Jak już zaczęłam smakować to doszłam do wniosku, że cynamon i jabłka to świetna para nawet w lodach.

lody cynamonowo jabłkowe

Przepis na lody jabłkowo cynamonowe

Składniki:

na około 2 l lodów

  • 2 jajka
  • 150 ml cukru
  • 250 ml mleka
  • 400 ml śmietanki, u mnie 30 %, lekko ubitej
  • 4 małe jabłka
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki brązowego cukru

lody jabłkowe

Ubij jajka z cukrem na puszysto. Ubijaj przez 3 minuty mikserem na pełnych obrotach. Dodaj zimne mleko i wymieszaj. Przelej mieszankę do małego rondelka i cały czas mieszaj, aż do zagotowania (inaczej będzie jajecznica). Zdejmij z ognia i mieszaj jeszcze przez chwilę. Krem powinien zgęstnieć. Przykryj pokrywką i odstaw do ostudzenia. Po ostudzeniu podnosząc pokrywkę uważaj aby skroplona para nie poleciała na krem.

Obierz jabłka ze skórki i pokrój w cienkie plasterki. Roztop cukier na patelni, po czym dodaj masło i cynamon. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Dodaj teraz jabłka. Karmelizuj jabłka aż będą miękkie.

Do ostudzonego kremu dodaj lekko ubitą śmietankę (można pominąć ubijanie śmietany) i wymieszaj. Dodaj ostudzone karmelizowane jabłka wraz powstałym sosem. Wymieszaj lekko. Przelej masę do maszynki do lodów i schłodź. Schłodzone lody przełóż do pojemnika lub brytfanki wyłożonej folią. Zamroź lody.

Jeśli nie masz maszynki do lodów mieszaj lody co godzinę przez pierwsze 4 godziny. Lody są w pełni zamrożone po 8 godzinach.

7 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *