Lody rabarbarowe z wanilią

Przeglądając blogi odkryłam, że się roi od przepisów z rabarbarem. No cóż lato to jego pora. Dołączam następny, lody rabarbarowe z wanilią. Domowe lody fascynują mnie, bo można zrobić takie lody jakie się najbardziej lubi. Poza tym są to lody zdrowe bez konserwantów, barwników czy innych dodatków. Lody rabarbarowe , o których napomknęłam siostrze wczoraj przez telefon zrobiłam pierwszy raz. Dzisiaj przepis specjalnie dla niej. Siostrzyczko, lody są pyszne, więc marsz do ogrodu z nożykiem i do dzieła!

lody rabarbarowe z wanilia

Jeszcze się nie dorobiłam maszynki do lodów, dlatego moje lody rabarbarowe mieszałam co godzinę w ciagu 5 godzin, aby się równo zamroziły. Lody miały być polane rabarbarowym sosem ale mój mąż za szybko go posprzątał, bo myślał, że to jakieś resztki. Ach te chłopy… Jeśli lubisz lody domowej roboty to wypróbuj również przepis na cytrynowe lody jogurtowe.

przepis na lody rabarbarowe

Przepis na lody rabarbarowe 

Składniki:

około 2 l lodów

  • 500 g rabarbaru, pokrojonego w kostkę
  • 150 ml cukru
  • ½ laski waniliowej
  • ½ l śmietanki, moja miała 40%
  • 1 puszka skondensowanego mleka, około 400 g

Wykonanie:

  • Pokrojony rabarbar wrzuć do rondelka wraz z rozciętą laską wanilii, zasyp cukrem i zagotuj. Nie podlewaj wodą! Zmniejsz temperaturę i gotuj około 15 minut, aż rabarbar będzie miękki. Ostudź.
  • Ubij śmietanę na puszysto ale nie całkiem sztywno. Dodaj skondensowane mleko i wymieszaj ostrożnie. Na koniec dodaj ostygnięty rabarbar i połącz ze śmietaną.
  • Przykryj lody i włóż do zamrażalnika na przynajmniej 5 godzin. Mieszaj co godzinę trzepaczką balonową, jeśli nie mrozisz lodów w maszynce do lodów.

6 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *