Łosoś piccata na wielkanocny obiad

Łosoś piccata na wielkanocny obiad…Jeśli czujecie się zestresowani przygotowaniami do świąt to mam dla Was szybki i łatwy przepis na łososia. Piccata to właściwie sposób przyrządzenia, a nie nazwa potrawy. Do smażonego łososia przygotowałam pyszny sos z białego wina. Całość podałam z ryżem i brokułami. Proste i szybkie danie z łososia na obiad. Ciekawe, aromatyczne i intensywne w smaku. Sos na bazie smażonych kaparów, czosnku i białego wina świetnie komponuje się z łososiem. Lekko kwaśny, kremowy…Zdecydowanie pyszny sos do ryby.

łosoś piccata

Łosoś piccata

Składniki:

5 porcji

700 g fileta z łososia

sól i pieprz do smaku

3 łyżki masła

1 łyżka oliwy

½ czosnku solo, 4 ząbki

100 ml białego wina, wytrawnego

200 ml bulionu z kurczaka lub warzywny

150 g creme fraiche

150 g śmietanki

3 łyżki kaparów

5 plasterków cytryny

4 łyżki natki pietruszki

Dodatkowo

brokuły

ryż

łosoś piccata

Filet z łososia podziel na 5 porcji. Posól i popierz, odstaw na godzinę. Rozgrzej 2 łyżki masła i usmaż rybę. Wyjmij rybę na półmisek. Na tej samej patelni usmaż plasterki cytryny. Wyjmij cytryny i rozpuść resztę masła z oliwą. Usmaż kapary. Pod koniec dodaj pokrojony w kostkę czosnek. Zmniejsz temperaturę i smaż, aż czosnek się zeszkli. następnie wlej wino i smaż przez minutę. Dodaj bulion, creme fraiche i śmietankę. Dopraw sos solą, pieprzem i zagotuj. Na koniec dodaj pokrojoną natkę pietruszki. Polej łososia sosem i ozdób cytryną. Ugotuj brokuły i ryż i podaj do ryby.

łosoś przepis

2 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *