Łosoś po toskańsku – ryba w sosie po włosku

Macie już pomysł na obiad, może łosoś po toskańsku? Bardzo często jemy łososia na obiad, więc staram się za każdym razem przyrządzać go inaczej. Łosoś po toskańsku to ryba w sosie winnym z dodatkiem szpinaku, suszonych pomidorów i parmezanu. Ten przepis można łatwo przygotować z inną rybą na przykład z morszczukiem. Ryba na obiad to pewna karta, zawsze się uda. Poza tym można ją podać z makaronem, ziemniakami lub ryżem. Za każdym razem będzie inna ale zawsze smaczna i syta.

łosoś

Łosoś po toskańsku

Składniki:

4 porcje

600 g fileta z łososia

1 mała cebula

10 suszonych pomidorów w oliwie

1 czosnek solo

200 g philadephia

150 ml śmietanki

250 ml buljong z kurczaka

150 ml białego wina wytrawnego

3 łyżki pokrojonej natki pietruszki

150 g świeżego szpinaku

2 łyżki masła

5 łyżek startego parmezanu

losos po toskansku_przepis

Upiecz czosnek w całości w piekarniku lub na grillu. Obierz i zmiażdż nożem. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Rozpuść łyżkę masła i zeszklij cebulę. Wlej wino i gotuj aż połowa wyparuje. Dodaj pokrojone pomidory, czosnek, philadephia, parmezan i bulion. Mieszaj do rozpuszczenia serka. Następnie wlej śmietanę, dopraw sos solą i pieprzem i gotuj sos przez 5 minut. Opłukaj szpinak, osusz i dodaj do sosu. Gotuj sos powoli aż szpinak lekko “zwiędnie”. Oprósz łososia solą i pieprzem, pokrój na 4 kawałki i zrumień na maśle po obu stronach, około 2 minut po każdej. Łosoś powinien być niedosmażony w środku. Teraz włóż do gorącego sosu. Ugotuj makaron. Ułóż makaron na talerzu, polej sosem, połóż porcję ryby i posyp pietruszką.

łosoś_przepis_1

A może wolicie łososia z pesto, albo tartę?

 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSparaSparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

12 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *