Łosoś pod chrupiącą pierzynką

Łosoś to zdecydowanie nasza ulubiona ryba, którą przyrządzam na mnóstwo sposobów, dzisiaj łosoś pod chrupiącą pierzynką podany z lekką sałatką na ciepło z bulgur i warzyw. Bardzo prosty przepis na danie z łososiem w sam raz na szybki obiad jak to z łososiem bywa.

przepisy z łososiem

Ostatnio robiłam łososia z makaronem i pesto. Bardzo lubię przyrządzać łososia orientalnie, a kiedy mam resztki obiadowe w postaci łososia i ziemniaków to zawsze przyrządzam kotlety mielone z łososia.

pieczony losos przepis

Dzisiejszy łosoś to włoskie smaki. Znalazł się tu parmezan, bazylia i czosnek oraz czerwony pieprz. Do ryby zawsze dodaję sok najczęściej z limonki lub cytryny. Dzisiaj również dodałam otartą skórkę z limonki. Pyszne i aromatyczne danie z łososia, które bardzo polecam.

Łosoś pod chrupiącą pierzynką

Składniki:

5 porcji

  • 800 g łososia, filet
  • sok z 1 limonki
  • sól
  • czerwony pieprz

Chrupiąca pierzynka

  • 1 dl pestek dynii
  • 3 łyżki zmielonych migdałów
  • 4 łyżki oliwy
  • otarta skórka z limonki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 czubate łyżki startego parmezanu
  • kilka listków bazylii
  • sól do smaku
  • czerwony pieprz

Ciepła sałatka z bulgur

  • 1 mały bakłażan
  • 1 mała cukinia
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • garść bazylii
  • 250 ml ugotowanego bulgur
  • 2 łyżki oliwy

Wykonanie:

  • Mikserem zmiel na gruboziarnistą masę pestki dynii, czosnek, czerwony pieprz i bazylię wraz z oliwą. Dodaj parmezan i zmielone wcześniej migdały oraz sól wedle smaku.
  • Łososia podziel na 5 porcji, posól i skrop sokiem z limonki. Ułóż w foremce żaroodpornej i rozprowadź nadzienie. Piecz w piekarniki na 180º (termoobieg) przez 30 minut.
  • Pokrój bakłaża,cukinię, cebulę w kostkę, a czosnek w plasterki. Smaż na oliwie do miękkości, po czym dodaj ugotowany, ciepły bulgur i lekko porwane liście bazylii. Wymieszaj delikatnie i podaj razem z upieczonym łososiem.

dania z łososiem przepisy

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *